El jutjat d´instrucció número 1 de la Bisbal d´Empordà ha citat a declarar com a investigat (anteriorment, anomenat imputat) l´exgerent de l´Ajuntament de Torroella de Montgrí, Sergi Baulida, arran de les querelles que li van interposar cinc treballadors municipals i una regidora l´any 2012 com a resposta al seu Informe Brubaker.

La jutgessa ha emès una interlocutòria on comunica que admet a tràmit la querella formulada pel cap de la Policia Local, Vicenç Montero; l´aleshores sergent del cos Ferran Monroy; el cap de la brigada Lluís Pagès; Maria Batlle; Isabel Fernández; i l´exregidora Caterina Matas. Obre diligències prèvies i comunica la voluntat de prendre declaració a Baulida com a investigat.

El setembre de 2011, Baulida va sacsejar l´Ajuntament torroellenc quan va fer públic el citat Informe Brubaker, en el qual denunciava presumptes irregularitats de Montero, Monroy, Pagès i Batlle; mentre que esquitxava Matas i Isabel Fernández. L´equip de govern va portar aquesta denúncia a la Fiscalia, que en va donar trasllat al jutjat d´instrucció número 1 de la Bisbal, el qual ho va arxivar -juntament amb les denúncies internes que els acusats per Baulida li havien fet.

Els denunciats per l´exgerent van lamentar des del primer moment que Baulida havia «aconseguit el que buscava, el mal mediàtic, i ens ha afectat personal i profesionalment; no em val que digui (Baulida) que no volia danyar l´honorabilitat de ningú». Amb l´objectiu de respondre les acusacions -arxivades-?de Baulida i netejar la seva imatge, les sis persones afectades directament per l´Informe Brubaker li van interposar querelles per acusacions i denúncies falses, simulació de delictes, amenaces, assetjament, injúries i calúmnies.

Ara, amb la interlocutòria d´aquest 9 de febrer -que era recurrible-, la jutgessa les admet a tràmit i cita a declarar Baulida en qualitat d´investigat amb assistència d´advocat. En l´escrit, la jutgessa d´instrucció de la Bisbal manifesta que obre diligències a l´exgerent per la possible comissió de sis delictes regulats pel Codi Penal: el 456 de denúncia falsa d´uns fets que serien delictius penalment; el 457 de fer-se la víctima d´una infracció penal o denunciar-ne una inexistent, cosa que provoqués actuacions processals; l´article 169 d´amenaces; el 173.1 de tracte degradant i contra la integritat moral; el 208 d´injúries -expressió que lesiona la dignitat d´una persona, perjudicant la seva fama o atemptant contra la seva estimació-; i el 205 de calúmnies -atribució d´un delicte feta amb coneixement de la seva falsedat o temerari despreci a la veritat.

L´Informe Brubaker també ha tingut conseqüències laborals per a Sergi Baulida a l´Ajuntament de Torroella, on té una plaça de tècnic d´adminstració general a l´àrea econòmica i hi acudia un dia a la setmana. Si bé el jutjat va arxivar les denúncies d´assetjament contra Baulida, el consistori les va seguir a través d´un expedient disciplinari.

L´expedient, resolt el maig de l´any passat, el considera autor d´una falta molt greu d´assetjament laboral contra personal municipal, per la qual cosa se li va imposar una sanció d´un any i un mes de suspensió de sou i feina, que encara compleix. Baulida ha estat regidor de CiU a Cassà de la Selva i ha fet tasques de gerent als ajuntaments d´Amer i Vidreres.