La Comissió del Nomenclàtor de Palafrugell va tractar en la seva darrera reunió l'eliminació dels noms borbònics de dos carrers de la vila, l'Alfons XII i l'Isabel II. Ho va fer a proposta del ple arran de la moció que ERC i CiU van tirar endavant a l'octubre per canviar el nom de les citades vies. La decisió de la Comissió ha estat retornar la proposta al ple perquè sigui aquest òrgan el que es pronunciï ja que considera que és més una decisió política que no pas tècnica, ha comunicat la seva presidenta, la regidora socialista Judit Zaragoza. La Comissió també ha lamentat que ni Esquerra ni CiU seguís el procediment reglat per als canvis de noms de vies ni es tingués en compte l'opinió dels veïns -els quals en el ple de novembre, el següent a l'aprovació de la moció per canviar el nom, ja van mostrar la seva oposició-.

La Comissió del Nomenclàtor està formada per un regidor de cada grup municipal, a més del creador del nomenclàtor del municipi, un expert en topònims de Palafrugell, un extreballador del Padró municipal i l'arxivera municipal. La presidenta ha exposat que els grups municipals impulsors de la moció no van seguir el procediment que tocava, és a dir, fer la proposta a la Comissió del Nomenclàtor i consultar els veïns. Ni una cosa ni l'altra es va dur a terme i, al ple de novembre, és va fer evident l'oposició de les persones que resideixen en les dues vies.

En la reunió de la Comissió, Zaragoza va apostar per consultar igualment els veïns, mentre que Guillem Genover (l'Entesa) va tenir en compte el malestar veïnal que havia generat la proposta. Per la seva part, les representants dels partits impulsors del canvi, Maria Teresa Frigola (CiU) i Roser Massaguer (ERC), van descartar que atorgar uns noms nous provoqués molèsties importants -aquesta era una de les queixes dels residents, per la paperassa que intuïen que haurien de fer-. Després del debat amb els tècnics, la Comissió va resoldre no pronunciar-se i deixar la decisió en mans del ple (on ERC i CiU tenen majoria absoluta). Sí que va fer una proposta de noms en el cas que al ple prosperi l'eliminació dels noms borbònics: carrer de les Esperantistes -dones estudiants i divulgadores de la llengua esperantista- per l'Alfons XII; i Carme Plaja Margarit -mestra de Palafrugell- al carrer d'Isabel II. Zaragoza ha comentat que els noms proposats surten d'una llista que va elaborar l'Espai Dona per posar als carrers.