Sense rastre d´un pescador de canya que va desaparèixer diumenge a la cala d´Aigua Xelida, a Tamariu. Els efectius d´emergències el busquen des del mateix dia a la nit i ahir, malgrat la mala mar i la forta tramuntana que van dificultar la recerca, es va seguir cercant l´home per terra mar i aire, però no va acabar fructificant.

El desaparegut és Martí Que Quer, un veí de Barcelona de 43 anys. L´home es coneix bé la zona i normalment va a Aigua Xelida a primera hora del matí a pescar i fins i tot s´emporta un caiac amb el qual navega, tot i que diumenge no se´l va emportar. Durant el diumenge al matí, la família va estar en contacte amb el pescador però cap a les set del vespre el van perdre. Un missatge de WhatsApp sense lectura els va posar en alerta i en veure que era el vespre i no tornava, a les nou de la nit, els familiars van alertar el telèfon d´emergències 112 i amb la denúncia es va activar un dispositiu de recerca.

Els Bombers, els Mossos, la Policia Local de Palafrugell i Salvament Marítim van estar pentinant cales i camins de ronda fins cap a les quatre de la matinada. Fins i tot, els efectius de rescat van estar buscant per mar i aire perquè l´helicòpter de Salvament pot treballar de nit.

El que van trobar els efectius de recerca va ser el cotxe del pescador, que estava aparcat a tocar d´un vial que hi ha a tocar de la cala d´Aigua Xelida. A les nou de matí amb la sortida del sol es va tornar a activar el dispositiu. La mala mar i el temporal de vent van complicar les tasques de recerca del veí de Barcelona, en una àrea que ja de per si és de difícil accés. Efectius de les unitats subaquàtiques tant dels Mossos d´Esquadra com dels Bombers no es van endinsar a l´aigua.

Fort temporal

I és que com bé va assegurar en declaracions recollides per l´ACN, el sotscap de guàrdia dels Bombers de Girona, Josep Blanché, «els submarinistes només s´activaran si apareix algun indici més, perquè d´entrada hi ha perill per a la seva integritat física». Això va provocar que seguissin resseguint el litoral sobretot des de terra. Des de l´aigua ho va fer l´embarcació de Salvamar Marítim. D´entrada va fer passades una milla endins i fins i tot es va endinsar posteriorment tres i cinc milles més mar endins per trobar algun rastre del pescador.

I és que durant les tasques el que van trobar són dues canyes, el rodet i un maletí amb les eines del pescador a prop de la Punta des Banc.

Les tasques dels serveis de rescat es van centrar sobretot entre la Punta des Banc i cap al sud, és a dir, cap al far de Sant Sebastià. El motiu, els corrents de l´aigua que empenyien ahir en aquest sentit.

Pel que fa al treball aeri, l´helicòpter de Bombers va tardar més a poder-se enlairar per la forta tramuntana i finalment va poder fer-ho però també sense èxit com amb l´Helimer 211 de Salvament Marítim. A les tasques de rescat, durant el matí també s´hi van unir efectius de la Guàrdia Civil.

El dispositiu de recerca es va aturar ahir pels volts de les set de la tarda en fer-se fosc i aquest matí està prevista una reunió al parc de Bombers de Palafrugell, on es coordinaran tots els efectius per seguir amb les tasques.

A la zona on va desaparèixer el pescador ahir va haver-hi onades que varen arribar a fins a 9,6 metres d´alçada, segons Ports de l´Estat. El moviment marítim va anar en consonància a la forta tramuntana que va bufar en diverses àrees de l´Empordà i el Pirineu. A Portbou, per exemple, gairebé es va arribar a una ratxa màxima de 160 quilòmetres per hora i a Alp es van superar els 112 quilòmetres per hora. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que el vent avui comenci a afluixar.