El monestir ganxó recupera el seu crist

Expectació entre els feligresos per veure'n la restauració

01.03.2016 | 07:22

Feia prop d'un any que el crist romànic de l'església del Monestir de Sant Feliu de Guíxols s'havia retirat per ser restaurat a Sant Cugat del Vallès. Ahir va tornar a l'absis en un procés que va ser seguit per una setantena de feligresos que van voler veure de prop el resultat final. «Ens feia por que ens el canviessin massa però estic molt contenta de com ha quedat», afirmava una d'elles. La talla romànica tenia greus problemes de conservació per culpa, entre d'altres, dels corcs. Ara llueix el seu aspecte original, el de fa 800 anys. El més destacat són els rínxols de la barba i la cabellera, que havien quedat tapats per una capa de guix, i el color de la fusta més clar i brillant. El rector Narcís Ponsatí va destacar que la talla retorna «canviada» però per bé i que ara els feligresos el «redescobriran».
El pas dels anys, els canvis de temperatura i la humitat l'havien enfosquit molt i havia estat víctima de corcs que malmetien la fusta de pi. També tenia problemes d'aixecament de la capa pictòrica. La responsable dels treballs de conservació, Lourdes Domedel, va explicar que un historiador que els ha assessorat l'ha datat del segle XIII i ha determinat que és una peça de l'escola castellana.
S'ha tret la primera capa de vernís acolorit i el guix del cap. Això ha permès recuperar l'aspecte original de la talla, podent-se apreciar millor el relleu dels cabells i la barba, fet que n'ha «aprimat» la cara. Un altre aspecte que va cridar l'atenció a la conservadora és que, a diferència de les talles romàniques catalanes, aquesta és una peça sencera amb els braços a part. També s'ha modificat el braç dret de la talla perquè és molt més recent i contrastava massa amb la resta del conjunt.
El crist romànic porta uns 40 anys a aquesta església des que una antiquària la va donar a la parròquia. Alguns feligresos que van assistir al seu retorn reconeixen que l'han trobat a faltar i es mostraven emocionats de tornar-lo a tenir exposat. «Jo tenia pànic que no ens el tornessin i que anés a parar a un museu», afirmava la Mariàngels. En general, la sensació era de satisfacció, no només pel seu retorn i sinó pel nou aspecte.
El cost dels treballs és d'uns 10.000 euros que ha assumit la parròquia. Ara el Bisbat haurà de decidir si es fan millores en la sortida d'aire calent del terra que té a prop per evitar canvis bruscos de temperatura o si es col·loca una vitrina per preservar al màxim la peça. També s'han fet millores en la il·luminació perquè llueixi més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

La foto de familia dels guardonats d'ahir
Marian Muro rep el Timó d´Or del Gremi d´Hostaleria

Marian Muro rep el Timó d´Or del Gremi d´Hostaleria

El Gremi d'Hostaleria de la Costa Brava Centre va celebrar ahir al vespre a Platja d'Aro la 36a...

Insten el Govern a ampliar la zona PEIN als sectors Rodors i Roca Blanca

La comissió de territori del Parlament de Catalunya ha aprovat instar el Govern...

La Bisbal aprova el projecte de la biblioteca per regularitzar-la

La Bisbal aprova el projecte de la biblioteca per regularitzar-la

Serà el jutge, però, el que determinarà si amb aquesta tramitació es compleix la sentència

Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

L'equip de govern vol posar fi al debat sobre aquesta instal·lació a la vila i enterrar la...

III Caminada contra el càncer de mama a Santa Cristina d´Aro

III Caminada contra el càncer de mama a Santa Cristina d´Aro

El punt d'igualtat de Santa Cristina d'Aro va organitzar aquest dissabte la III Caminada Solidària...

Platja d´Aro acull la primera desfilada canina de Galgos 112

Platja d´Aro acull la primera desfilada canina de Galgos 112

Platja d'Aro va acollir diumenge la primera desfilada canina, organitzada per l'entitat Galgos...

Enllaços recomanats: Premis cinema