Palamós té previst obrir una clínica dental solidària per a persones sense recursos, en situacions de vulnerabilitat o precarietat socioeconòmica, que no poden assumir el cost d´un tractament odontològic privat. El consistori hi està treballant i encara no hi ha un calendari tancat tot i que ja disposen d´una desena de dentistes que s´han compromès a visitar els pacients voluntàriament i de forma altruista. La idea va sorgir l´any passat arran d´una moció que va proposar el grup municipal del PSC després que els serveis socials municipis detectessin aquesta necessitat. De moment, l´equip de govern ha demanat informació i assessorament a ´Somriures Solidaris´ de Girona, la primera clínica d´aquestes característiques a totes les comarques gironines, i que han agafat de referent. "Estem parlant amb els professionals i mirant com es pot coordinar la derivació dels pacients des de serveis socials; ens trobem en fase de treball", ha explicat la regidora d´Acció Social, Natàlia Casellas.

A finals del mes d´octubre de l´any passat l´ajuntament de Palamós va aprovar per ple facilitar que persones sense recursos i amb malalties buco-dentals tinguessin accés a tractaments odontològics a un preu assequible. La idea la va proposar el PSC mitjançant una moció consensuada amb la resta de grups municipals i que es va aprovar amb el suport de tots els membres del consistori. En aquell moment, ja es va donar a conèixer que aquesta era una necessitat que havien detectat els serveis socials municipals i que, en un principi, havien trobat resposta gràcies a l´oferiment d´un dentista voluntari de la vila que es va comprometre a atendre aquests casos.

Uns mesos més tard, la idea ha anat agafant forma i s´ha fet més àmplia i complexa. Després de parlar, assessorar-se i informar-se, l´equip de govern municipal aposta per tirar endavant una iniciativa solidària similar a la que es va engegar ara fa uns cinc anys a Girona i que porta per nom ´Somriures Solidaris´. Seguint l´exemple del Col·legi d´Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona (COEC) a través de l´associació de Dentistes Solidaris de Girona, l´ajuntament de Palamós amb la col·laboració d´una desena de dentistes de la vila han decidit obrir la segona clínica dental solidària de les comarques gironines.

El calendari encara no està tancat i no hi ha data per l´obertura. No obstant això, hi estan treballant, és un projecte que compta amb el suport de la ciutadania i, de moment, ja estan analitzant possibles emplaçaments municipals per ubicar-hi aquestes noves instal·lacions. La idea que tenien al principi era que els pacients es dirigissin a les clíniques dels dentistes col·laboradors personalment segons les característiques del problema que patissin. No obstant això, per evitar complicacions, han decidit seguir l´exemple de la clínica gironina i buscar un espai "neutre" per poder atendre i unificar el servei, tal i com ha explicat la regidora d'Acció Social de Palamós. "Estem buscant la millor fórmula, volem un espai on tots els dentistes hi puguin anar a treballar i els pacients sàpiguen on s'han de dirigir fàcilment", ha afegit Casellas.

Tal i com es fa a la capital gironina, els futurs pacients només hauran de pagar un preu simbòlic pels tractaments que necessitin i que poden anar des d´extracció de dents, endodòncies o dentadures postisses. "Un preu que puguin assumir; el que tenim clar és que s´oferiran tractaments que no queden coberts pel Servei Català de la Salut i que no són de tipus estètic", ha subratllat la regidora.

De moment, el projecte es troba en una fase inicial però el consistori hi està al darrere. "A vegades les coses són lentes i anem treballant de manera que el resultat convenci a tothom i sigui una ajuda per a molta gent. Hem de ser curosos", ha assenyalat la regidora. En concret, ara s´estan estudiant els protocols interns, de funcionament, els protocols clínics i coordinant-se amb els serveis socials municipals per establir un sistema de derivació dels possibles pacients. D´entrada, no s´ha estimat quants veïns de Palamós podrien beneficar-se d´aquest nou projecte.