L'Ajuntament de Palamós ha tret a licitació el contracte per la gestió dels aparcaments de la Planassa, la platja Gran i la Cooperativa. El contracte té una durada de dos anys i cinc mesos, del 20 de juliol d'aquest any al 19 de desembre de 2018. La primera data correspon a la fi del contracte vigent, que gestiona Romepark, mentre que la segona és abans que finalitzi la concessió de Ports de la Generalitat a l'Ajuntament per dos dels aparcaments (la platja Gran i la Planassa), ha concretat el batlle, Lluís Puig. La previsió global del nou contracte és que l'adjudicatari obtingui uns ingressos d'explotació d'1.212.571,25 euros (IVA del 21% inclòs) durant els dos anys i cinc mesos. Un dels requisits principals que inclou aquest contracte és que només hi poden participar centres especials d'ocupació, és a dir, aquells que donen feina a persones discapacitades.

Aquesta exclusivitat va ser un dels elements del nou contracte que el grup municipal del PSC va criticar en el darrer ple. La seva portaveu, Teresa Ferrés, considera que el concurs hauria de ser més obert i que aquesta exclusivitat per als centres especials de treball sembla que està molt dirigit en l'adjudicació. L'alcalde va respondre a aquest tema que el que fa l'Ajuntament és donar compliment a un acord del ple de febrer d'establiment d'un percentatge de reserva de licitacions de determinats contractes per a la participació de centres especials d'ocupació o empreses d'inserció. Puig va afegir que dins dels contractes que es poden reservar hi ha el de la gestió d'aparcaments i va concloure que la licitació és oberta qualsevol centre especial de treball. El batlle, però, va lamentar les paraules de Ferrés: «No entenem aquesta acusació tan greu».

Crítica a la tramitació

El plec de clàusules va ser aprovat per l'equip de govern per junta, cosa que també va lamentar Ferrés perquè «un tema tan sensible» hauria merescut un debat amb la ciutadania i amb els grups municipals. Lluís Puig va respondre que la tramitació que ha seguit l'actual govern és la mateixa que va utilitzar l'anterior, en què hi havia assumptes que es passaven per ple i d'altres que s'aprovaven per junta de govern.

Finalment, la regidora socialista va manifestar que el cànon que en rebrà l'Ajuntament serà inferior al que percebia fins ara. Ferrés va concretar que amb el contracte vigent hi havia un fix de 120.000 euros, mentre que el pròxim serà variable i el va calcular sobre els 100.000. Puig va comentar que durant 15 anys aquest cànon va ser de 60.000 euros i que l'adjudicatari es va fer càrrec de part de la construcció del vial del port, i que ha estat aquests dos darrers anys de pròrroga que ha pujat a 120.000.

La licitació d'aquests tres aparcaments arriba després que l'equip de govern descartés municipalitzar-ne la gestió, com reclamava la CUP, a l'oposició. Lluís Puig va defensar l'opció de seguir amb la gestió indirecta perquè és la que més rendiment econòmic pot aportar a les arques municipals.

D'altra banda, l'equip de govern també va voler rescindir el contracte amb Romepark per uns deutes que l'empresa tenia amb la Seguretat Social pel témor que pugués afectar a l'Ajuntament, és a dir, que n'hagués de responsabilitzar-ne. Finalment, el consistori va haver d'aturar el procediment davant d'un informe de la Comissió Jurídica de la Generalitat que comunicava que el motiu no era suficient per trencar el contracte, va informar Ràdio Palamós a finals de gener.