El Departament d'Agricultura dóna per "pràcticament eradicat" el focus de cargol poma que al juliol passat va encendre les alarmes al Baix Empordà. La consellera, Meritxell Serret, va assegurar que no hi ha indicis de propagació de l'espècie invasora i que, des d'aleshores, no ha aparegut cap nova posta a l'arrossar de Palau-sator.

La consellera sosté que els bons resultats al Baix Empordà indiquen que es pot combatre la plaga, estesa als arrossars de les Terres de l'Ebre. "Hem d'intentar atacar parcel·la a parcel·la per frenar la propagació de la plaga i limitar la seva capacitat de propagació", va afirmar.

Tot i que a Palau-sator el brot "està controlat", oficialment no es podrà donar completament per eradicat fins que hagin passat dos anys. El cargol poma està considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls a les zones humides que ha colonitzat. L'espècie, altament perjudicial per al cultiu d'arròs, s'ha convertit en un maldecap al delta de l'Ebre. Al Baix Empordà, les alarmes es van encendre el 13 d'agost passat, quan van detectar un focus en un camp d'unes 2 hectàrees de Palau-sator. En aquest arrossar hi van trobar quatre exemplars adults i 27 ?pos?tes. El Departament d'Agricultura va desplegar, aleshores, un pla de xoc amb mesures immediates per frenar la propagació de la plaga i intentar eradicar-la.

"Afortunadament, s'ha pogut controlar i creiem que, si no està ja eradicada, sí que està en vies d'eradicació", va anunciar la consellera d'Agricultura.

La consellera va detallar que durant aquests mesos, les diverses prospeccions que han fet tant al camp afectat com als de l'entorn han estat negatives i no s'ha detectat cap nova posta de cargol poma. "Que s'hagi eradicat allà és un indici que apunta que es pot arribar a controlar la plaga a l'Ebre", va indicar.

Meritxell Serret va recordar que existeix una comissió tècnica de seguiment que impulsa solucions i mesures contra l'espècie invasora "des del punt de vista pluridisciplinari i posant en comú tots els agents". "Hem d'atacar parcel·la a parcel·la i acotar la capacitat d'estendre's de la plaga a través de les xarxes de regadiu", va assenyalar com a estratègia la consellera. "El combat contra la plaga del cargol poma continuarà essent una línia de treball prioritària", va afirmar Serret.

Agricultura també recorda que, en paral·lel, els centres de recerca i investigació estan desenvolupant estratègies per combatre el cargol poma.

Introducció deliberada

Amb tota la contundència la consellera d'Agricultura ha assenyalat que la principal hipòtesi de l'arribada del cargol poma al Baix Empordà és que algú introduís intencionadament l'espècie invasora. "Les investigacions segueixen el seu curs, però si es demostra que va ser intencionat, el Govern actuarà en conseqüència i amb la màxima contundència", va assegurar Serret.

Introduir una espècie invasora és un delicte i el Codi Penal (article 333) castiga la introducció d'espècies de flora o fauna no autòctones que perjudiquin l'equilibri biològic amb penes de fins 2 anys de presó. De fet, ja des del primer moment hi va haver la sospita que algú havia introduït deliberadament l'espècie i ja quan es va anunciar es va explicar que aquesta era la hipòtesi principal.

El Departament no es planteja, per ara, sancionar els pagesos que per males praxis puguin facilitar la propagació de l'espècie. "Ara mateix, el que ens preocupa és posar en comú mesures a impulsar, sancionar els pagesos no és una prioritat, a banda que creiem que cap pagès farà intencionadament accions que els perjudiquin", va concloure.