L´espectacle Bandera de Catalunya la fi del comtat d´Empúries recrea fets històrics d´abans de l´annexió del comtat d´Empúries a la corona catalanoaragonesa, a través de les incidències dels castells de Bellcaire i del Montgrí. Es fa a la plaça dels comtes d´Empúries, amb el majestuós castellpalau com a escenari natural, Divendres Sant a les deu de la nit. Hi intervenen més d´un centenar d´actors, veïns del poble, amb música medieval original de l´època de trobadors com Marcabrú, Berenguer de Palou, Riembau de Vaqueiras o Ponç d´Ortafà.

És un espectacle original d´Esteve Albert, que va reviure amb plena fidelitat fets històrics com un atac de pirates, la croada de la conquesta de Mallorca, les desavinences entre comte d´Empúries i coroda catalanoaragonesa, la desviació del Ter o els últims anys del comtat abans d´annexiionarse a la corona. Ramon Manent n´és, des del 2012, director escènic i musical. L´espectacle es representa cada any, per Setmana Santa, des del 1979.

Enguany se n´ha programat una única representació la nit de Divendres Sant. I es completa amb un mercat medieval que es podrà visitar durant tot divendres i tot dissabte, amb degustacions gastronòmiques, demostracions d´oficis i mostra d´artesania. Espectacles d´animació i música trobadoresca animaran la festa.

Bandera de Catalunya s´ha convertit en tot un emblema del municipi. Durant tots aquests anys el vestuari, l´atrezzo i la il·luminació han evolucionat molt. La principal novetat d´enguany serà el nou disseny de llum que s´incorpora a l´espectacle. El magnífic escenari natural de l´espectacle és la façana principal del castellpalau de Bellcaire, que pren una dimensió espectacular amb escenes protagonitzades per cavalls, amb un arriscat descens a corda lliure per la façana. Els efectes sonors i visuals acaben de donar forma a un espectacle únic que convida a l´espectador a gaudir d´una estona intensa i agradable.