Unes 6.000 persones omplen Verges per veure la tradicional Dansa de la Mort

La vila recupera un any més el ball macabre de Dijous Sant, una joia de l'edat mitjana

27.03.2016 | 07:26
Unes 6.000 persones omplen Verges per veure la tradicional Dansa de la Mort

Un any més, la matinada de Dijous a Divendres Sant, Verges es va tornar a omplir d'unes 6.000 persones per veure la Dansa de la Mort, una dansa macabra que es remunta a l'edat mitjana. Dos adults i tres infants o joves, veïns de la vila, vestits d'esquelets van saltant pels carrers il·luminats amb torxes seguint el so d'un tabal. Un d'ells porta una dalla que sega la vida, un altre una bandera amb la frase llatina Nemini Parco, que vol dir «No perdono ningú». Dos dels tres nens duen uns platets amb cendra; un element que vol fer referència al que espera a tots els humans al final de la seva vida: «ets pols i en pols et convertiràs». Per últim, el tercer infant ensenya un rellotge sense broques.

El missatge de la Dansa de la Mort és clar: ningú pot aturar el temps i a tots ens espera la mort. Als esquelets els segueixen quatre personatges més, vestits amb túniques, que carreguen les torxes. El conjunt el completa un altre esquelet que porta un estendard on hi ha dibuixades dues tíbies amb la frase Lo temps és breu, en català antic.

Sense cap mena de dubte, aquesta dansa macabra és l'estrella de tots els actes que Verges acull el Dijous Sant. A la tarda, com és habitual, la vila es va omplir amb la desfilada de Manages que es van reunir a l'església fins la mitjanit. Llavors es van desplaçar a la plaça Major de Verges per incorporar-se a la processó. És en aquest mateix indret on, des de les deu de la nit, més de 1.800 persones -entre ells el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller de Cultura, Santi Vila, la de Treball, Dolors Bassa, i el d'Empresa, Jordi Baiget- van veure una representació dels darrers dies de la vida de Jesús amb escenes com l'entrada triomfal a Jerusalem o el Sant Sopar. Enguany l'alcalde de Verges, l'Ignasi Sabater, és qui interpretava el paper de Jesucrist.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema