L'home de la Bisbal d'Empordà que diu ser el fill del rei emèrit, Joan Carles I, Albert Solà Jiménez, considera «desgavellada» la moció aprovada en el ple de dimarts passat, de declarar persona no grata l'actual monarca, Felip VI, i «tots els membres de la casa reial espanyola». «A títol personal, considero que és escabellat» assegurava ahir Solà, que afegia que «una mesura així s'hauria d'aplicar a delinqüents, però no a un rei».

Solà, que actualment té 60 anys, va precisar també que no vol «entrar» en qüestions polítiques, però que la decisió sí que l'afecta «moralment». «Francament, no m'agrada, però seguiré fent la meva vida amb normalitat» va puntualitzar l'home, i va afegir que no ha parlat ni amb la casa reial, ni amb l'Ajuntament. «No m'han comentat res. Aquest és un tema molt complicat del qual em vaig assabentar pel que em deia la gent del poble», va afegir.

En la moció presentada conjuntament per la CUP i ERC, que formen part de l'equip de govern juntament amb ICV-EUiA, demanaven la «retirada d'honors» a l'actual monarca i «a tots els membres de la casa reial espanyola» atesa «la postura no neutral que ha adoptat el monarca envers el procés polític que viu Catalunya», entre altres motius. «Felip VI, actual rei d'Espanya, no ostenta aquest títol -que pretén el nostre vassallatge- com a resultat d'un procés democràtic sinó just al contrari, com a conseqüència de l'herència dictada per Francisco Franco», precisava la moció, que al·legava també que «el seu regnat entronca directament» amb el del seu avantpassat Felip V de Borbó, «responsable de la pèrdua de llibertats nacionals que dura encara ara als Països Catalans».

Finalment, va quedar aprovada amb 13 vots a favor -CUP, ERC, ICV-EUiA i PSC- tres abstencions -Compromís per la Bisbal- i un vot en contra -Unió democràtica. «Després de 300 anys d'ocupació dels Països Catalans per part de la corona espanyola, el municipi de la Bisbal d'Empordà retira el suport moral a la monarquia i expressa la voluntat de viure en uns Països Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre persones», afegia el document.

Amb aquesta moció, la Bisbal se suma a les localitats de Sant Gregori i Breda, les quals també van declarar el monarca persona no grata.