Un hotel de fusta completament sostenible, que s'inaugurarà el pròxim estiu al nucli de Llafranc de la localitat de Palafrugell, es va començar a aixecar aquest dijous passat amb un termini de muntatge d'una setmana.

La companyia Arquima, especialitzada en construcció modular, ha fabricat totes les peces al seu taller de Sant Andreu de la Barca i un dels seus responsables, José Antonio González, va explicar que els terminis, encara que molt breus, són els habituals en aquest tipus d'arquitectura. González va detallar que la clau per ultimar el muntatge en una setmana d'un edifici format per tres mòduls independents, que albergaran setze habitacions, és que tota l'estructura s'ha confeccionat a les instal·lacions de la seva empresa durant els dos últims mesos.

"Les façanes arriben totalment acabades, així com les fusteries exteriors, els envans i els murs interiors", va subratllar aquest responsable d'Arquima. José Antonio González va precisar que, a partir del muntatge, començarà la labor d'impermeabilització, ajustos i acabat d'interiors abans de la inauguració prevista per al juny.

L'hotel s'aixeca sobre una superfície de 500 metres quadrats, als quals se'n suma una altra d'idèntica destinada a aparcament de vehicles. La velocitat a la qual es fan aquest tipus de construccions es deu també al fet que la fabricació de les peces es realitza de manera simultània als moviments de terra i formigons.

En total, des de la recepció de l'encàrrec fins al moment en què es produeix el lliurament per obrir al públic transcorreran cinc mesos. L'estructura és d'una sola planta i la característica que més va destacar González del nou hotel és la sostenibilitat i eficiència que proporciona la construcció en fusta.

"Es tracta del material més sostenible que existeix pel seu baix impacte en emissions de diòxid de carboni i el baix cost energètic de transformació del producte", va afegir aquest responsable de l'obra, que va puntualitzar que la seva empresa ha arribat a la fusta "en apostar per sistemes verds". "La resistència tèrmica d'aquests edificis és molt alta, de manera que s'obté un estalvi de prop del 80 per cent respecte a la construcció tradicional, especialment en calefacció i aire condicionat" va precisar.

L'empresa propietària de l'hotel de Llafranc és Esaroda SL i la construcció serà una de les poques de Catalunya amb certificació energètica "A".