Mor als 94 anys l´empresari surer de Palafrugell Josep Vigas i Massoni

L'enterrament de Josep Vigas tindrà lloc avui a les quatre de la tarda a la parròquia de Palafrugell

11.04.2016 | 07:03
D´esquerra a dreta, Joan Vigas, Josep Vigas, Enric Vigas i Raül Vigas, tres generacions, amb el bust del fundador de l´empresa, Martí Cama.
D´esquerra a dreta, Joan Vigas, Josep Vigas, Enric Vigas i Raül Vigas, tres generacions, amb el bust del fundador de l´empresa, Martí Cama.

L'empresari surer palafrugellenc Josep Vigas i Massoni va morir dilluns a la nit a l'edat de 94 anys. Vigas va encapçalar durant 50 anys l'empresa J.Vigas SA i, des del 2000, quan es va apartar de la primera línia, es va convertir en el president honorífic de la societat, que actualment està dirigida pels seus fills i néts, la quarta i la cinquena generació d'aquesta nissaga familiar surera, que va arrencar l'any 1887. L'enterrament de Josep Vigas tindrà lloc avui a les quatre de la tarda a la parròquia de Palafrugell.

La seva implicació al sector surer era total, cosa que s'ha traduït en l'exit de l'empresa i la seva consolidació familiar, ja que ha anat passant als descendents durant els 129 anys que té d'història. Vigas ja venia de tradició surera i més amb el seu casament amb Maria Bonany i Miquel, descendent de l'empresa de taps de suro de vi i cava -aleshores xampany- que havia nascut el 1887. Ahir, el seu fill Enric destacava del pare la capacitat de reconversió que va tenir per adaptar-se a les demandes dels clients i les millores del producte que va introduir, un procés que ha permès que l'empresa segueixi en mans familiars i expendir-se. Actualment, l'empresa disposa de dues fàbriques a Palafrugell i una altra a San Vicente de Alcántara (Badajoz), a més de delegacions a Espanya, Suïssa, Itàlia, França, Alemanya, els Estats Units d'Amèrica i Argentina. La seva producció anual és impactant: 100 milions de taps de vi i cava.

A més d'empresari surer, Vigas i Massoni va tenir càrrecs a la patronal catalana dels empresaris surers AECORK; a la Mútua d'Accidents de Treball, la Cambra de Comerç de Palamós i al Rotary Club de Platja d'Aro.

Acreditada com està amb la continuïtat familiar de l'empresa J.Vigas, Josep Vigas també va estar compromès amb la població de Palafrugell. Fou, per exemple, regidor a l'Ajuntament entre els anys 1974 i 1979, període en el qual va ocupar el càrrec de primer tinent d'alcalde. També va ser jutge de pau de la vila i, per exemple, president de l'associació local de la Creu Roja. Precisament, un dels elements destacats va ser el seu esperit solidari, humanitari i de col·laboració amb els necessitats de Palafrugell a través de patrocinis de la pròpia Creu Roja, de Càritas o de la residència de gent gran palafrugellenca, entre d'altres.

L'inici geneològic de J.Vigas SA fou Martí Cama Prat, quan el 1887 va crear la fàbrica de taps de xampany al carrer Clavé de Palafrugell. El seu oncle ja n'havia organitzat una altra a Reims el 1845, la qual Cama va anar a dirigir i va deixar la de Palafrugell a mans del seu cosí, Víctor Bonany Prat. El seu fill Joan va agafar el relleu a Palafrugell. I, al següent pas generacional, fou quan Josep Vigas va casar-se amb Maria, filla d'en Joan, i va unir les dues empreses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Imatge de la reunió d'ahir de Gómez amb representants locals
El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Un decret de Sais sobre Sorea engega una nova polèmica amb l´oposició

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al...

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

El ple de la corporació debatrà avui una moció presentada pels republicans perquè el permís...

Suspenen la recerca de la parella desapareguda fa dotze dies a s´Agaró

La mala visibilitat i el fort onatge han obligat els serveis d'emergència a retirar-se de la zona

Fan un simulacre d´incendi amb ferits en un vaixell a Palamós

Fan un simulacre d´incendi amb ferits en un vaixell a Palamós

Protecció Civil destaca que l'exercici ha servit per posar en pràctica el Pla d´autoprotecció de...

Enllaços recomanats: Premis cinema