Entre oliveres, vinyes i l'explosió groga dels camps de colza de l'Empordanet, el dinar solidari organitzat per l'empresari Luis Conde va convertir ahir de nou una masia de Fonteta en l'escenari d'una gran cimera política i econòmica que va congregar quatre ministres en funcions, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i també el vicepresident Oriol Junqueras, a més del bo i millor de l'empresariat català.

Conde, l'empresari caçatalents que va fitxar Esperanza Aguirre després de la seva primera retirada de la política, va recuperar ahir el seu tradicional civet de senglar que, amb el pretext de recollir fons per a la Fundació El Trampolí de la Bisbal, que atén discapacitats psíquics, reuneix polítics i empresaris de les dues bandes de l'Ebre per destensar la relació entre Catalunya i Espanya.

En total, la cita va convocar més de 300 assistents entre els quals, a més dels ministres Jorge Fernández Díaz (Interior), Ana Pastor (Foment), Rafael Catalá (Justícia) i José Manuel García-Margallo (Exteriors), també hi havia els expresidents Artur Mas i José Montilla; el líder de Ciutadans, Albert Rivera; el del PSC, Miquel Iceta, i el del PPC, Xavier García-Albiol.

Per la banda econòmica, la llista de convidats incloïa els presidents de la patronal Foment del Treball i de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joaquim Gay de Montellà i Miquel Valls, a més del de Freixenet i la Fira de Barcelona, José Luis Bonet, a més de molts d'altres noms.

Un dels primers a arribar a aquesta masia del segle XVI va ser el sommelier Josep Roca, del Celler de Can Roca, que va haver de driblar els Mossos d'Esquadra i la Policia Local que custodiaven la finca, a la qual només es podia accedir després que membres de l'organització comprovessin que el nom dels comensals figurava a la llista de convidats.

Des de la una del migdia i fins a quarts de tres, desenes de vehicles d'alta gamma, molts dels quals amb els vidres tintats, van anar accedint al mas per les dues entrades de la casa, la principal de les quals estava reservada a una vintena de convidats, com la televisiva Pilar Rahola, dalt d'un llampant cotxe escarabat verd o els consellers d'Interior, Jordi Jané, i d'Empresa, Jordi Baiget.

L'únic que va baixar del cotxe per parlar amb la premsa va ser el responsable d'Interior en funcions, Jorge Fernández, que va desgranar els detalls de la detenció de dos presumptes gihadistes a Algesires i va parlar d'un dels grans absents a la trobada, l'exministre José Manuel Soria, que ja hi havia assistit anteriorment i que va declinar la invitació dies abans de renunciar al càrrec per la seva implicació amb els papers de Panamà.

Fernández va considerar que el pas enrere de Soria havia estat "honest" i que "no se li pot demanar més" perquè, "un cop s'ha acreditat que els fets que se li atribuïen eren certs, ha assumit la responsabilitat política que creia que havia d'assumir". Preguntat per la reacció del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, sobre el cas, va assenyalar que "a ningú se li pot demanar que conegui tota la vida i miracles d'una persona" abans d'enfilar cap al dinar en el qual, segons fonts presents consultades per l'agència Efe, va planar la idea que cal seguir la via de la moderació en les accions polítiques i econòmiques que s'emprenguin en el futur.

Conde ha organitzat la cita diversos anys, sempre amb el leitmotiv de construir ponts entre Barcelona i Madrid, si bé l'any 2015 no es va arribar a celebrar. En la seva última edició, el gener del 2014, el civet de Fonteta va reunir unes 280 persones, llavors amb la possibilitat d'una consulta sobiranista com a teló de fons. Entre els comensals hi havia Mas, dos ministres -Soria i Pastor-, tres consellers -Joana Ortega, Josep Maria Pelegrí i Ramon Espadaler, que ahir també hi era- i molts representants del món empresarial, com el president de la CEOE, Joan Rossell o el director general de La Caixa, Joan Maria Nin.

Soria no és l'únic que ha caigut en desgràcia des d'aquell dinar, que també va comptar amb la presència de l'exgerent del Fons Monetari Internacional, Rodrigo Rato, i de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrussola, ara embrancats en qüestions que els allunyen d'aquest bucòlic conclave.