El projecte Life Pletera de l'Estartit encara la recta final del procés de desurbanització i restauració ambiental. Aquesta és la fase del projecte que implica més moviment de terres i inversió. Correspon a l'acció C2 de creació del sistema de llacunes i té un cost d'1,3 milions d'euros, més de la meitat de la inversió global de Life Pletera, que és de 2,5 milions d'euros. A hores d'ara aquesta fase del projecte es troba al 70% d'execució i l'objectiu és que estigui pràcticament enllestida a mitjan juny.

Ja s'ha completat la retirada de tots els elements que formaven el passeig marítim i els carrers adjacents de l'antiga urbanització. També s'ha retirat bona part de la runa amb què es van omplir les llacunes per adequar-hi les parcel·les on havien d'anar els habitatges. Aquests dies s'està treballant en la segona parcel·la, que es rebaixarà a la cota original de la maresma (0,70 centímetres del nivell del mar) amb l'objectiu que sigui revegetada. Quedarà pendent la primera parcel·la de l'àmbit d'actuació, on ara hi ha dipositats els materials que s'extreuen de les obres per al tractament previ al seu destí final. La parcel·la es desurbanitzarà un cop quedi neta de material.

En l'actualitat, els únics elements visibles que resten en peu de l'antiga urbanització són els tres transformadors elèctrics. Dos d'ells es conservaran, amb les adaptacions que calgui, per adequar-los com a observatoris. Aquesta intervenció es concretarà en el projecte d'itineraris de la maresma.