L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha enviat una carta a 13 bancs, que acumulen entre tots una seixantena de pisos buits al municipi, en la qual els demana la cessió voluntària dels immobles per destinar-los a la borsa d'habitatge de lloguer social. En l'escrit, que signa la regidora d'Habitatge, Sandra Bartomeus, se'ls comunica que el país pateix una situació greu pel que fa a l'habitatge i que per evitar situacions d'exclusió es fan necessàries actuacions de tipus social. En aquest sentit, la missiva enviada a les entitats bancàries es refereix a la llei 18/2007 del dret a l'habitatge, que va ser creada amb aquesta vocació per minimitzar el patiment de la població més vulnerable i oferir-los un sostre digne com a dret bàsic.

La regidora també recorda que l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha creat el Registre d'Habitatges Buits i que n'ha cedit als ajuntaments la informació per a l'exercici de les seves competències. Sandra Bartomeus argumenta que l'Ajuntament de Torroella de Montgrí «té la voluntat de fer-ne ús en l'àmbit que ens pertoca i ens afecta», per la qual cosa ofereix la «col·laboració municipal per tal que aquests habitatges buits puguin ocupar-se adequadament per famílies que ho necessiten». La gestió es faria a través de la Borsa de Lloguer Social que gestiona el Servei Municipal d'Habitatge.

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha informat que per habitatge buit s'entén aquell que roman desocupat permanentment, sense causa justificada, per un termini de més de dos anys. A aquest efecte, són causes justificades el trasllat per raons laborals, o el canvi de domicili per una situació de dependència, entre d'altres.

Risc d'exclusió per habitatge

D'altra banda, es considera que una família es troba en situació de risc d'exclusió per habitatge quan no pot assumir un esforç pel pagament del lloguer superior al 10% dels ingressos ponderats de la unitat familiar, si estan per sota del 0,89 de l'indicador de renda de suficiència (IRSC), o el 12% dels ingressos ponderats de la unitat familiar; si estan per sota del 0,95 de l'IRSC, o el 18% dels ingressos ponderats de la unitat familiar; o si són iguals o superiors al 0,95 de l'IRSC, han informat des de l'Ajuntament torroellenc.