L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha deshabilitat la zona de bany per a mascotes que hi havia a la platja de la Pletera, a l'Estartit. El regidor de Turisme i Platges, Francesc Puig, explica en una carta que «la decisió s'ha pres per les dificultats de garantir la preservació ambiental d'aquest fràgil espai litoral, inclòs dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter» i perquè l'any passat es van disparar les queixes perquè hi havia gossos que no anaven lligats, sortien fora de la zona habilitada o els propietaris no en recollien els excrements.

El regidor ha manifestat a aquest diari que a l'Ajuntament li agradaria buscar una solució, però ho veu difícil perquè entre la part de la platja que està dins del Parc Natural i la que té certificacions de qualitat i mediambientals -«no es disposen dels requisits ni recursos necessaris per integrar una zona de bany amb mascota», exposa Puig- no queda gaire espai per a les mascotes, principalment gossos. Puig ha concretat que seria possible a la part de platja que hi ha davant del càmping El Molino, però queda quasi descartat perquè hi ha poca superfície ja que sovint l'onatge fa desaparèixer la sorra. L'eliminació de l'espai no ha estat ben rebuda per alguns usuaris amb gossos, que ja han mostrat el seu desacord amb l'Ajuntament a les xarxes socials.

La carta del regidor és molt concreta en els motius que han portat l'Ajuntament a prendre la decisió de cancel·lar aquest espai, que era d'uns 250 metres de llarg, entre la Pletera i la Gola del Ter, i que estava senyalitzat i delimitat.

Puig relata que el Parc Natural va enviar a l'Ajuntament a finals de la temporada de l'any passat un informe en què «alertava que la presència de gossos lliures contribuïa a la regressió de la duna i de la vegetació associada i afectava, greument, la nidificació d'algunes aus». A més, aquest servei per a animals de companyia «no és compatible en una zona catalogada com a Reserva Natural Parcial, tal i com està qualificada la platja de la Pletera des de la creació del Parc Natural l'any 2010».

La segona vessant de la suspensió de l'espai per a gossos és l'incompliment de la normativa d'ús de l'espai, cosa que ha causat problemes de «convivència» amb la resta d'usuaris de la platja. Puig ha explicat que «el nombre de queixes rebudes en anys anteriors havia estat discret, no va ser així la passada temporada, quan el nombre de queixes i infraccions detectades d'ofici va ser molt notalble». El regidor exposa que, malgrat la senyalització, hi havia propietaris que no respectaven qüestions bàsiques «per al bon funcionament de la zona, com per exemple, que les mascotes anessin lligades, que no podien sortir fora de la zona habilitada i que s'havien de recollir els excrements». El regidor ha concretat que aquestes situacions van ser principalment al llarg de la temporada turística.

Així, davant de l'incompliment de la normativa per dur gossos deslligats, que aquest fet té conseqüències ambientals com ha posat de manifest el Parc Natural, i que la qualificació de protecció que té la platja de la Pletera és incompatible amb el servei, l'Ajuntament ha decidit no habilitar l'espai aquest any. En la carta, Puig lamenta «haver de prendre aquesta decisió, que entenem que pot ser molt sentida pels propietaris de mascotes que ens han visitat i que han gaudit d'aquest espai» i es compromet «a treballar per trobar alternatives i solucions convenients que integrin la preservació dels espais naturals i el respecte mutu dels usuaris».