PSC i CiU de Palafrugell rebutgen declarar «non grat» el rei Felip VI

Els dos partits acusen el grup d'ERC de «sectarisme polític» per voler senyalar els afins a la monarquia

29.04.2016 | 07:25

El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya a Palafrugell, a l'oposició a l'Ajuntament, es va quedar sol en la defensa de la seva moció per declarar Felip VI persona non grata al municipi, així com «qualsevol altre representant de la monarquia espanyola en tant que representant d'un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya». Els partits del govern (PSC i CiU) i Ciutadans, a l'oposició, hi van votar en contra, de manera que la moció no va prosperar. Tant l'alcalde, el socialista Juli Fernández, com el cap de CiU, Albert Gómez, van acusar el grup d'ERC de «sectarisme polític» per pretendre senyalar els que no tenen unes idees polítiques republicanes.
Malgrat expressar el seu rebuig a la moció presentada per Esquerra, Fernández va afirmar que «som un partit republicà» que respecta «el moment polític» d'una monarquia parlamentària. El batlle va fer aquestes manifestacions després que Pau Lladó (ERC) retregués que el PSC i PSOE han deixat de ser republicans. Gómez va dir que «ens sentim republicans, però no anti res». El regidor de CiU va exposar el vot en contra del grup municipal perquè entén que la moció no és respectuosa:?«Demanem respecte a Madrid per al nostre país, per això ens fa un flac favor quan nosaltres perdem aquestes formes». Gómez també va defensar un tarannà dialogant.
La moció volia declarar non grat el rei d'Espanya i la monarquia espanyola. El regidor Xavier Rocas (PSC) va exposar en nom del govern que compartien l'exposició de motius, però no culpabilitzar de «tots els mals» a la monarquia i a una persona. A més, considera que la declaració de non grat al monarca «atia les diferències i ens posa al mateix nivell de qui es vol desairar».
La moció exposa els greuges patits per Palafrugell des que el 1640 els terços allotjats a Catalunya van provocar danys a la vila, segons Miquel Torroella i Plaja a Història de Palafrugell i la seva comarca: «Cometen tota mena de malifetes, calen foc i cremen 28 cases del carrer de Palamós; roben les joies de l'església de Santa Margarida, fan homicidis, desfloren donzelles». Alhora, la moció recordava que la Casa Reial rep 7.775.040 euros o que Felip VI no va voler rebre la presidenta del Parlament Carme Forcadell, entre d'altres actuacions de la monarquia criticables. A més de declarar-lo non grat, ERC volia que l'Ajuntament evités participar «en qualsevol acció que suposi reconeixement de la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

El xalet, al cim del penya-segat.
L´Ajuntament defensarà que l´alçada del xalet del Golfet és correcta

L´Ajuntament defensarà que l´alçada del xalet del Golfet és correcta

L'alcalde de Palafrugell sosté que la Generalitat «s'equivoca» en algunes irregularitats detectades...

Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

Sant Feliu projecta un aparcament de 598 places a la Corxera

L'equip de govern vol posar fi al debat sobre aquesta instal·lació a la vila i enterrar la...

III Caminada contra el càncer de mama

III Caminada contra el càncer de mama

el punt d'igualtat de santa cristina d'aro va organitzar aquest dissabte la III Caminada Solidària...

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

El govern engega el procés perquè sigui una realitat en dos anys i s'enterri el debat de fer-lo...

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Enllaços recomanats: Premis cinema