El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el xef Joan Roca i el biòleg Ramon Folch seran els protagonistes de les tres Tribunes que la Fundació Jordi Comas Matamala portarà a terme de maig a octubre, juntament amb una jornada sobre tendències del turisme de vacances destinada als professionals del sector. Aquestes quatre accions, juntament amb el Memorial Jordi Comas, celebrat ahir, constitueixen el programa de la Fundació per al 2016.

El 20 de maig, el president de la Generalitat protagonitzarà la primera de les Tribunes parlant sobre el turisme com a sector estratègic de la Catalunya independent. El 16 de setembre serà el xef Joan Roca, del Celler de Can Roca, que defensarà el valor turístic de la gastronomia. I tancarà el cicle el biòleg Ramon Folch, el 7 d'octubre, amb la intervenció titulada "Turisme: sumar sense restar. Treure partit de la interferència entre sistemes". Les tres Tribunes se celebraran al S'Agaró Hotel, de s'Agaró, a partir de dos quarts de vuit del vespre, aniran seguides de col·loqui i es clouran amb un sopar. La participació requereix inscripció prèvia i l'abonament de 50 euros.

La Fundació Jordi Comas Matamala organitza també, per al dia 28 d'octubre, una Jornada dedicada a analitzar les tendències del turisme de vacances a través de quatre panels d'experts en la matèria: un, que reunirà representants de l'àmbit universitari; un altre, amb assessors i experts en gestió turística; un tercer, del món empresarial; i el quart, format per usuaris prescriptors i comunicadors. La jornada està orientada a l'àmbit professional i també es portarà a terme al S'Agaró Hotel.

El president de la Fundació, Enric Serra, va fer pública ahir aquestes accions per a aquest any en el IV Memorial que va tenir lloc a l'Hotel Costa Brava de Platja d'Aro. Durant l'acte, la seva presidenta, Carme Hospital, vídua de Jordi Comas, va celebrar la vocació de la Fundació per promoure activitats que aportin reflexió al món del turisme; i Serra va definir aquest primer any de vida de la Fundació com un període d'estructuració interna dins de l'objectiu de l'entitat de "servir la Costa Brava, la passió de Jordi Comas i la nostra".

Hospital va manifestar el seu convenciment perquè la Fundació sigui "una eina útil per reflexionar i debatre sobre el turisme" d'ara i del futur, per "assegurar que sigui un reflex d'una Costa Brava i Catalunya potents". I va agrair l'assistència dels presents a l'acte.

L'acte també va ser el marc d'exposició del treball La Vall d'Aro en temps dels avis. El patrimoni etnològic immoble de la Vall d'Aro de Jaume Badias Mata, guanyador de la IV edició del Premi de Recerca Local Jordi Comas que convoca l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro a través de la Biblioteca Mercè Rodoreda. Lluís Pujol, regidor de Cultura de Castell-Platja d'Aro, va introduir aquesta obra, mentre que l'alcalde, Joan Giraut, va donar per convocada la V edició del premi, el qual amb el temps ha de permetre constituir "una col·lecció que sigui referència" del territori municipal.

El Memorial Jordi Comas es va cloure amb l'actuació del grup palafrugellenc Peix Fregit.