El ple de l'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà ha aprovat per unanimitat obrir un expedient per demanar i obtenir informació sobre la denúncia que una veïna del poble ha interposat contra un capellà gironí per, suposadament, haver abusat d'ella l'any 1989 en una casa de colònies de Puigpardines quan era menor d'edat.

L'objectiu d'aquesta recol·lecta d'informació és que l'Ajuntament prengui l'acord de declarar persona non grata el presumpte autor dels abusos, el mossèn Josep Planas. Finalment, l'acord de l'Ajuntament de Bellcaire demana canvis legislatius perquè aquest tipus de delictes no prescriguin. De fet, tot i que els fets denunciats haurien prescrit, els Mossos d'Esquadra han investigat el succés.

L'Ajuntament, en el seu acord, considera que pot demanar informació al Bisbat de Girona i a la denunciant per determinar aquest posicionamet que vol prendre.

El cas va ser destapat el 3 de maig a l'emissora de ràdio RAC1. Uns dies després, la denunciant va oferir una entrevista davant dels micròfons en què va exposar que el 1989 el mossèn exercia a Bellcaire d'Empordà i que, aquell estiu, el capellà hauria abusat d'ella en una casa de colònies de Puigpardines, a la Vall d'en Bas. Aprofitant que la nena estava sola perquè s'havia posat malalta, el mossèn hauria pujat a la seva habitació i n'hauria abusat, segons el relat de la veïna de Bellcaire.

Esther P. va exposar també que abans no va denunciar els fets havia hagut de passar molt de temps i que fa un any va succeir quelcom que la va trasbalsar: el capellà «va tornar al poble després de 26 anys». Segons ella, mossèn Planas no havia tornat al poble abans perquè «després de ser traslladat a Agullana va tornar a venir i el meu pare el va amenaçar: li va dir que no tornés al poble, que no havíem fet cap acció però que si hi tornava, se'n recordaria».

Una conversa

L'any passat, però, va anar-hi i, segons va relatar la veïna de Bellcaire, el sacerdot va anar a veure una obra de teatre. La seva reacció en veure'l allà va ser que es va adonar que el tema dels abusos «no el tenia tan superat com es pensava». A partir d'aquest fet i després de llegir el llibre 'Instrumental', de James Rhodes, que explica en primera persona que va ser víctima d'abusos, va decidir actuar. La denunciant va afirmar que havia tingut una conversa amb el mossèn, que ara té 81 anys, el qual li hauria demanat perdó. «Si t'he fet això, ho sento», li hauria respost el religiós.

Tan bon punt va trascendir la denúncia de la veïna de Bellcaire, el Bisbat de Girona va apartar cautelarment el capellà -que està jubilat- de qualsevol activitat pastoral.