El jutjat anul·la ara la declaració de territori sobirà de Torroella

El pronunciament en contra del manifest arriba després que el mateix tribunal hagués desestimat el recurs de l'Estat l'any 2013

02.06.2016 | 07:21
Jordi Cordon, alcalde de Torroella.
Jordi Cordon, alcalde de Torroella.

El jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona ha anul·lat la declaració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí que proclamava el municipi com a territori català lliure i sobirà i condemna l'administració local a pagar les costes del procés. La sentència, del 21 de febrer d'aquest any, és fruit del recurs contenciós administratiu que la delegació del Govern central a Catalunya va interposar el 18 de gener de 2013.

Aquesta resolució judicial contrasta amb la interlocutòria que el mateix jutjat va dictar el 14 de novembre de 2013, quan aleshores va desestimar el recurs que havia presentat l'òrgan representatiu de l'Estat. Si aquell 2013 el jutjat va considerar que l'acord municipal no tenia conseqüències jurídiques i no comportova per si cap efecte jurídic que creés deures concrets -segons van informar fonts municipals-, ara considera que és inconstitucional ja que la sobirania nacional, d'acord amb la Constitució, recau en el conjunt del poble espanyol i no es pot «atribuir la seva titularitat a cap fracció o part del mateix», segons el Tribunal Constitucional.

Així, inicialment, el jutjat contenciós administratiu de Girona va rebutjar la demanda de l'Estat contra l'Ajuntament torroellenc per declarar-se territori català lliure i sobirà. No obstant això, la interlocutòria desestimatòria va ser revocada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 5 de juny de 2015, cosa que ha provocat que el jutjat gironí hagués de valorar novament el cas i s'ha pronunciat, en aquesta ocasió, a favor del posicionament de la delegació del Govern de Madrid.

La sentència fonamenta amb resolucions del Tribunal Constitucional, com la relativa a la resolució del Parlament de Catalunya del 9-N, que la declaració de l'Ajuntament pot tenir efectes jurídics. I utilitza la mateixa sentència del Constitucional per dir que només al poble espanyol es pot atribuir «la qualitat de sobirà».

L'alcalde, Jordi Cordon, ha lamentat que el jutjat no tingués en compte els arguments de la defensa, com ara que es tracta d'una declaració política de caràcter simbòlic i que està amparat per la llibertat d'expressió i d'ideologia. L'Ajuntament de Torroella ha estat denunciat per l'Estat per no penjar la bandera espanyola, per donar suport a la resolució del 9-N del Parlament català i per la moció de la sobirania fiscal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Platja d´Aro incorpora clàusules socials en la contractació municipal

També aposta per incrementar la transparència en els processos que tenen menor publicitat

Enllaços recomanats: Premis cinema