El jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona ha anul·lat la declaració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí que proclamava el municipi com a territori català lliure i sobirà i condemna l'administració local a pagar les costes del procés. La sentència, del 21 de febrer d'aquest any, és fruit del recurs contenciós administratiu que la delegació del Govern central a Catalunya va interposar el 18 de gener de 2013.

Aquesta resolució judicial contrasta amb la interlocutòria que el mateix jutjat va dictar el 14 de novembre de 2013, quan aleshores va desestimar el recurs que havia presentat l'òrgan representatiu de l'Estat. Si aquell 2013 el jutjat va considerar que l'acord municipal no tenia conseqüències jurídiques i no comportova per si cap efecte jurídic que creés deures concrets -segons van informar fonts municipals-, ara considera que és inconstitucional ja que la sobirania nacional, d'acord amb la Constitució, recau en el conjunt del poble espanyol i no es pot «atribuir la seva titularitat a cap fracció o part del mateix», segons el Tribunal Constitucional.

Així, inicialment, el jutjat contenciós administratiu de Girona va rebutjar la demanda de l'Estat contra l'Ajuntament torroellenc per declarar-se territori català lliure i sobirà. No obstant això, la interlocutòria desestimatòria va ser revocada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 5 de juny de 2015, cosa que ha provocat que el jutjat gironí hagués de valorar novament el cas i s'ha pronunciat, en aquesta ocasió, a favor del posicionament de la delegació del Govern de Madrid.

La sentència fonamenta amb resolucions del Tribunal Constitucional, com la relativa a la resolució del Parlament de Catalunya del 9-N, que la declaració de l'Ajuntament pot tenir efectes jurídics. I utilitza la mateixa sentència del Constitucional per dir que només al poble espanyol es pot atribuir «la qualitat de sobirà».

L'alcalde, Jordi Cordon, ha lamentat que el jutjat no tingués en compte els arguments de la defensa, com ara que es tracta d'una declaració política de caràcter simbòlic i que està amparat per la llibertat d'expressió i d'ideologia. L'Ajuntament de Torroella ha estat denunciat per l'Estat per no penjar la bandera espanyola, per donar suport a la resolució del 9-N del Parlament català i per la moció de la sobirania fiscal.