L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) està enquestant porta a porta els veïns de dos carrers amb noms borbònics per saber si volen canviar-los. En total, al sondeig hi poden participar 87 palafrugellencs. Són els que viuen als carrers Alfons XII i Isabel II, situats al barri del Bruguerol. Cadascun ha rebut abans un fulletó informatiu a casa. Quan passa l'enquestadora, emplenen la butlleta que els dóna i li entreguen en un sobre tancat. Tot i que el resultat no se sabrà fins a finals de setmana, la majoria dels veïns no amaguen que s'han decantat pel 'No'. Uns perquè no hi troben sentit o, directament, ho consideren una "burricada". I els altres, perquè no estan disposats a pagar de la seva butxaca tots els tràmits que suposaria un canvi de nomenclàtor (perquè els obligaria a modificar el DNI, anar al cadastre i fer saber la nova adreça per a les factures i rebuts bancaris). L'alcalde, el socialista Juli Fernández, creu que la situació arriba a ser "surrealista".

El sondeig que s'està fent casa per casa té com a rerefons una moció que CiU (que és al govern amb el PSC) i ERC (a l'oposició) van aprovar en un ple a finals de l'any passat. El text demanava eliminar els noms de dos monarques borbònics que figuren al nomenclàtor de Palafrugell. Es tracta d'Alfons XII i Isabel II, que donen nom a dos carrers del barri del Bruguerol que estan a tocar.

L'oposició dels veïns, que van anar a un ple posterior per queixar-se, va fer replantejar el procés. Es va demanar un informe a la comissió del nomenclàtor, que va decidir deixar l'assumpte en mans de la voluntat veïnal, i per això l'Ajuntament de Palafrugell ara ha promogut l'enquesta.

Al sondeig hi poden participar únicament els qui viuen als dos carrers amb noms borbònics, que estiguin empadronats al municipi i que tinguin més de 18 anys. En total, 87 palafrugellencs. S'ha escollit fer-la presencial, i a peu de carrer, perquè n'hi ha molts que són gent gran. Si la participació supera el 75%, el resultat de l'enquesta serà vinculant.

Fins al 4 de juny, una enquestadora va passant per les cases dels dos carrers. Fa arribar un fulletó informatiu de l'Ajuntament als veïns i, posteriorment, torna per recollir les respostes. La pregunta de la butlleta és clara: 'Esteu d'acord que es canviï la denominació del vostre carrer, per ser un nom borbònic?'.

La majoria escullen 'No'

Els veïns, a qui s'identifica a través del DNI, marquen l'opció escollida (Sí o No) i retornen la butlleta a l'enquestadora dins un sobre tancat. Tot i que el resultat definitiu del sondeig no se sabrà fins d'aquí a uns dies, la majoria no s'amaguen de quina és l'opció escollida. I aquí, el 'No' al canvi s'imposa clarament.

"No ho veig gens bé: per què hem de canviar el nom a un carrer? Trobo que hi ha coses més importants a fer", explica en Francisco Pluma, de 67 anys i que viu al carrer Alfons XII. "Francament, ho trobo una burricada i no crec que sigui necessari per al poble", hi afegeix en Lluís Trilla, que té casa al d'Isabel II. "No m'agrada que ho canviïn i no li veig la gràcia; francament, a mi ni l'Alfons XII ni l'Isabel II no m'han fet res, això és més una qüestió política que no té ni fi ni contra", explica Trilla.

Més enllà d'això, però, molts veïns no amaguen que el canvi de nom dels carrers suposaria que tots haguessin d'assumir despeses. Com que seria considerat un canvi de domicili a tots els efectes, l'Ajuntament modificaria les dades del padró i dels tributs municipals. Però la resta aniria a càrrec dels veïns. I aquí s'hi inclouen tràmits amb Hisenda, el registre de la propietat, el cadastre, el canvi de DNI i haver de notificar la nova adreça a les companyies de serveis (aigua, llum, gas, telèfon...) i als bancs o escoles, entre d'altres.

"He votat que no perquè només em suposarà que maldecaps; i francament, no els vull", concreta Trilla. I aquesta postura també arrossega aquells qui no veuen amb tant bons ulls viure en un carrer amb nom borbònic.

"No és pas que tingui estima cap als Borbons, però si em toquen la butxaca també m'emprenya", diu l'Enric Deulofeu, de 39 anys i que viu a l'Alfons XII. "Si es canvia, ens suposarà fer tot un remenament de papers, anar al notari... Si l'Ajuntament ho vol canviar, doncs que ho paguin ells i aleshores no tindrem cap problema", hi afegeix.

La Meritxell Coll, que viu al principi del carrer, també té clara la seva negativa. "Encara que aquests noms representin una part de la història que sigui dolenta per a Catalunya, creiem que allò que s'hauria de fer és explicar-ho perquè no torni a passar; esborrant el nom no solucionarem res", indica Coll, que proposa posar un plafó informatiu al costat del nom dels carrers.

L'alcalde ho veu "surrealista"

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, assegura que respectaran el resultat del sondeig, però tampoc amaga la seva postura. De fet, ja recorda que el PSC va votar en contra la moció perquè es canviessin els noms dels carrers. Ja d'entrada, l'alcalde diu que l'escrit es va entrar a ple "sense tenir en compte l'opinió dels veïns" i considera que al municipi hi ha "problemes molt més importants que no pas decidir sobre si cal eliminar o no carrers borbònics".

"Crec que això no ajuda al dia a dia del mateix ajuntament", precisa Fernández. L'alcalde de Palafrugell també creu que, fins a cert punt, la situació és "surrealista". "Crec que la política ha de ser més realista, i que l'acció de la política local ha de ser el bé comú, i no crec que a Palafrugell això passi per suprimir o no carrers borbònics", ha conclòs.