Els veïns de Palafrugell decideixen mantenir els noms borbònics de dos carrers

Un 97,2% dels enquestat defensen que les vies han de continuar dient-se Alfons XII i Isabel II

09.06.2016 | 17:11
Els veïns de Palafrugell decideixen mantenir els noms borbònics de dos carrers

Els veïns de Palafrugell (Baix Empordà) no volen canviar els noms borbònics de dos carrers de la població. El consistori ha enquestat els ciutadans que viuen als carrers Alfons XII i Isabel II - situats al barri del Bruguerol- per conèixer la seva opinió abans de donar compliment a una moció que demanava modificar-los. Dels 74 vots recollits, 72 s'han decantat per no canviar-los i només dos han estat a favor de la modificació. Per tant, el 'no' s'ha imposat amb un 97,2% dels vots. Els contraris a la modificació es queixen que, en cas de canviar de nom, haurien de fer molts tràmits burocràtics. L'alcalde, el socialista Juli Fernàndez, creu que la consulta no calia perquè els veïns estan preocupats "per a problemes del dia a dia" però defensa que és un "exercici democràtic".

Els veïns dels carrers Alfons XII i Isabel II - situats al barri del Bruguerol- han votat clarament a favor de mantenir els noms dels seus carrers. L'ajuntament ha estat els darrers dies enquestant porta a porta tots els veïns d'aquestes dues vies. Un 89,1% dels veïns han respost les preguntes del consistori i, majoritàriament, s'han decantat pel 'no'. En total han votat 74 persones: 72 veïns a favor de mantenir els noms actuals i només dos a favor de canviar-los.

L'enquesta té com a rerefons una moció que CiU (que és al govern amb el PSC) i ERC (a l'oposició) van aprovar en un ple a finals de l'any passat. El text demanava eliminar els noms de dos monarques borbònics que figuren al nomenclàtor de Palafrugell.

L'oposició dels veïns, que van anar a un ple posterior per queixar-se, va fer replantejar el procés. Es va demanar un informe a la comissió del nomenclàtor, que va decidir deixar l'assumpte en mans de la voluntat veïnal, i per això l'Ajuntament de Palafrugell ha promogut l'enquesta.

Entre els veïns, la decisió ha generat certa polèmica i alguns consideren que és un debat poc transcendental. Entre els que s'han decantat pel 'no', pesa el fet que un canvi de nom els comportaria molts tràmits burocràtics, alguns de pagament. Per exemple, els obligaria a modificar el DNI, anar al cadastre i fer saber la nova adreça per a les factures i rebuts bancaris.

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, creu que la consulta no calia perquè els veïns han demostrat amb el seu vot que no tenien intenció de canviar els noms, com volia ERC. "És buscar un problema on no n'hi havia, entenem que l'ajuntament té altres preocupacions i els veïns també", ha valorat. No obstant això, creu que ha estat un "exercici democràtic".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema