L'Ajuntament de Palafrugell mantindrà el nom dels carrers Alfons XII i Isabel II després que ahir es va fer el recompte dels vots de l'enquesta que va dur a terme la setmana passada entre els veïns d'aquests carrers per decidir si es canviaven o no, tal i com havien demanat els grups municipals d'ERC i CiU en una moció. El resultat va ser un no rotund al canvi amb 72 vots en contra dels 74 emesos; els altres dos van ser a favor de l'eliminació dels noms dels monarques borbònics. Les persones amb dret a vot eren els majors d'edat empadronats als dos carrers: en total, eren 83 les persones que podrien pronunciar-se, de manera que la participació fou del 89,1% -l'Ajuntament va determinar que l'enquesta seria vinculant si votava, almenys, el 75% del cens dels dos carrers-.

Aquesta consulta va arrencar en el ple de l'octubre passat, quan els grups d'ERC i CiU van aprovar una moció que encarregava un informe a la Comissió del Nomenclàtor que avalués l'eliminació dels noms borbònics d'aquests dos carrers. Els motius de la petició dels dos partits eren, entre d'altres, el fet que la monarquia està desfasada o que els borbons "s'han caracteritzat històricament per la negació dels drets individuals i col·lectius dels ciutadans de Catalunya". Al següent ple veïns dels dos carrers van assistir-hi per queixar-se que no se'ls havia tingut en compte en la moció i, finalment, quan l'Ajuntament els ha consultat, una àmplia majoria -el 97,2% dels votants- ho han rebutjat.

L'alcalde, Juli Fernández, va retreure ahir a ERC i CiU no haver consultat els veïns abans de presentar la moció i va afirmar que la gent té altres preocupacions. D'acord amb l'enquesta porta per porta que es va realitzar per conèixer el posicionament de cada veí, Fernández va afegir que molts havien manifestat que no veien el canvi com una prioritat i que no estaven disposats a fer front a les despeses addicionals i burocràtiques que suposaria eliminiar els noms.

ERC, per la seva banda, va emetre un comunicat en què lamentava que l'equip de govern deixés "via lliure a malentesos" sobre els tràmits burocràtics que hauria implicat el canvi de nom i precisava que, per exemple, el canvi d'escriptures i al registre de la propietat es pot fer en el moment de la venda sense cost afegit o que l'Ajuntament hauria comunicat el canvi a les empreses de llum, gas, aigua i telèfon sense cap cost pel ciutadà. També va retreure a CiU que "ens hagi deixat sols defensant la moció que vam presentar conjuntament" i que, malgrat estar al govern, no va fer res "per donar tota la informació als veïns i facilitar després els tràmits per al compliment de la moció".