Les analítiques de la platja dels Griells descarten contaminació

El Club Nàutic Estartit confirma la previsió inicial que es tracta d'argila i llim sense component orgànic

13.06.2016 | 07:25
Mostra del suposat "xapapote" un cop assecat, que passa a marró.

El Club Nàutic Estartit ha rebut les analítiques de la pasta fosca que va aparèixer el 20 de maig a la platja dels Griells. D'acord amb aquests resultats, no hi ha contaminació en les mostres recollides -amb precisió, les concentracions de metalls, hidrocarburs o fecals són inferiors als valors límits que estableix la normativa. En aquest sentit, el director del Club, Eugeni Figa, ha concretat que és interessant comparar el resultat de la mostra que es va prendre del suposat xapapote amb la que es va prendre al talús del càmping El Molino -on no es va abocar sorra procedent del dragat del port. Aquests resultats exposen nivells similars d'arsènic, plom, crom, hidrocarburs i fecals, entre els altres elements que s'analitzen.
Les analítiques les va fer l'empresa Dnota Medio Ambiente, la qual s'ha encarregat de la vigilància ambiental de l'actuació. El director ha afegit que estan pendents de les analítiques del Seprona.
Eugeni Figa va manifestar el maig que, en principi, aquestes pastes eren argiles i llims, cosa que ara quedaria comfirmada. El director ha precisat que no han pogut determinar la seva procedència, però que podria provenir d'una antiga llacuna litoral formada en èpoques remotes i ubicada en una zona paral·lela al dic de Garbí del port a uns cinc metres de fondària. En absència d'oxigen, les restes orgàniques van patir un procés de reducció anòxica que dóna aquestes tonalitats negres. Quan el material està en presència de l'aire, al cap de pocs dies s'oxida i el color negre passa a marró, explica Eugeni Figa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema