L´equip de govern de Torroella de Montgrí, format per CiU i ERC-Junts, votarà en la junta de govern local d´aquest dijous si autoritza o no la celebració dels correbous que la Penya San Marcos organitza per la Festa Major. Els dos partits compten amb la mateixa representació a l´òrgan de govern però amb posicions diferents respecte les vaquetes, conegudes com a vaquilles, com va quedar palès en el ple on es va aprovar la moció per suprimir-les: CiU va votar en contra de la prohibició; cosa que Esquerra defensa. Aquestes visions oposades donen com a resultat un empat en la votació de l´autorització en junta de govern local, una situació que l´alcalde, Jordi Cordon (CiU), podria desencallar fent ús del vot de qualitat que té i que, per tant, suposaria aprovar els correbous per Sant Genís.

Si la situació esdevingués tal com se suposa, les conseqüències podrien caure sobre el pacte de govern entre CiU i ERC-Junts. El primer tinent d´alcalde i cap de llista d´ERC-Junts, Josep Maria Rufí, no ha concretat cap mesura de ruptura del govern, però ha comentat que l´aprovació de la celebració dels correbous aquest dijous «ens posa en una situació difícil». No només les dues formacions tenen un concepte enfrontat sobre les vaquetes, sinó que Rufí insisteix que hi ha una aprovació del ple, «el màxim òrgan de representació municipal», que va rebutjar més correbous a la vila. El primer tinent d´alcalde afirma que «no entendríem que no es respectés l´acord del ple, i ni un vot de qualitat passa per sobre del que s´aprova en el ple».

Les posicions oposades dels dos partits del govern ja es van posar de manifest en el ple del 5 de maig, quan la moció en contra dels vaquetes presentada pel Partit Animalista va prosperar amb els vots a favor dels quatre regidors d´ERC-Junts, les dues de LEST i els dos de la CUP. Hi van votar en contra els quatre regidors de CiU i el portaveu d´UPM Jordi Colomí, mentre que els dos altres regidors d´UPM i els dos de COET es van abstenir.

Ja aleshores Rufí va criticar el posicionament dels seus socis de govern, sense citar-los: l´alcalde va insistir que la moció del Pacma no es referia únicament a les vaquilles, sinó a altres espectacles que incloguin la presència d´animals, com pot ser la Fira de Sant Andreu -en aquest mateix sentit van expressar els seus dubtes UPM i COET-, un argument que ERC-Junts va retreure ja que entén que Cordon evitava el debat «descontextualitzant la qüestió i diluint-la en un marc més ampli de les relacions amb els animals». També en el ple Cordon va deixar clar que la moció no era vinculant malgrat haver estat aprovada. Ara, Rufí li respon que la decisió que es va prendre en el ple de maig s´ha de respectar i l´adverteix que si, no és així, els comprometrà.