Quan ara fa uns anys el port de Palamós va apostar per començar a atreure navilieres de turisme com a escala original a la costa nord-est de la Península, una de les primeres en respondre va ser Seabourn, que va provar l'Empordà com a oferta situada estratègicament entre les escales clàssiques de la Costa Blava i la pràcticament inevitable Barcelona, on bona part dels seus creuers per la Mediterrània comencen o acaben.

Des de les primeres visites, la Seabourn ha estat una de les companyies mes fidels als ports de Girona, sobretot al de Palamós, on cada any, bona part de la seva flota fa escala. De fet, aquest any sumarà vuit escales, sempre amb el Sojourn, un dels vaixells de nova generació que han anat substituint amb el temps els més petits, amb la meitat de capacitat, que han estat venuts a la Windstar, companyia que també es una habitual al litoral de l'Empordà.

Per les mides, els nous vaixells com el d'avui podrien tenir més capacitat de passatge, però s'ha escollit així perquè algunes navilieres consideren que el luxe al mar està també a poder disposar d'espai a bord i, en aquest cas, els nous vaixells de la Seabourn el que ofereixen als seus viatgers es la sensació que el vaixell no va ple, tot i que així fos, oferint el ratio passatger/espai disponible més gran d'aquesta indústria, junt a un altre concepte del que ja havíem parlat en visites d'altres creuers: la proporció entre passatge i tripulació. En el cas d'avui, els 440 passatgers del Sojourn van acompanyats de 330 tripulants.

Aquesta nau pertany a una sèrie de tres bessones que la companyia va encarregar per complementar a les quatre que ja operaven, de les quals va agafar les millors idees per engrandir-les i posar a disposició dels passatgers els mateixos detalls però amb molt més espai (sense oblidar, òbviament que tot i l'exclusivitat, això és un negoci i amb més clients a bord, més gran benefici es genera per viatge).

Els passatgers van acomodats en 225 suites, de les que 199 disposen de terrassa privada, són espais que van des dels generosos 110 metres quadrats als 30 de les suites més petites, però igualment acollidores. Lògicament, els preus van de la mà d'aquestes mides i exclusivitat. Per exemple, per un creuer de 10 dies, els preus del catàleg per persona van des dels 12.000 als 30.000 euros. Passatgers d'alt standing sense pal·liatius.

Alta cuina i hamburgueses

La gastronomia és un altre dels punts forts de la companyia on amb el preu del bitllet està tot inclòs, llevat de vins i marques alcohòliques puntuals o molt i molt excepcionals. En diferents zones del Sojourn hi ha quatre restaurants, que van des del luxe de l'alta cuina a les hamburgueses chic però alhora informals; tots tenen la supervisió i benedicció de Charlie Palmer, un xef nord-americà que és tota una celebritat. Com a espais socials també hi ha un teatre que pot encabir a tot el passatge i un club-discoteca amb cocteleria. Pel que fa a temes mes saludables, un centre de massatges i spa, a més d'un equipadíssim gimnàs amb vistes sobre el mar ocupen dues plantes.

El vaixell arribarà a les vuit del matí i quedarà al moll comercial, al costat de l'estació marítima. Com és habitual, alguns passatgers ja potser molt viatjats, es limitaran a veure Palamós des de les cobertes del vaixell o faran un tomb per la vila, junt als tripulants que tinguin unes hores lliures i puguin fruir d'una mica de temps a terra. Per a la resta, la companyia ha contractat tres visites que des del port i aproximadament en quatre hores pretenen que els viatgers facin un tast del que és Girona.

Una fa un recorregut fins a Púbol, amb l'atractiu de visitar el Castell on va viure Dalí, per després apropar-se fins a l'hotel Mas de Torrent i fer un aperitiu amb vins i gastronomia de la zona abans de tornar al moll. La segona es centra en la vila de Begur i Empúries, mentre que la tercera, anomenada en anglès "Best of Girona" proposa una visita de tres hores als punts mes importants de la capital de la demarcació, posant èmfasi en el call jueu i altres atractius per als viatgers americans que visiten la ciutat per primer cop. També es posen a disposició dels passatgers cotxes de luxe per fer la seva visita a la carta i es recomana, com a exemple, visitar Pals i després fer un dinar especial al Mas de Torrent.

Paisatges i història

Pel que fa a la vila de Palamós, la guia de viatge del vaixell comença dient així: "Situada als peus de les muntanyes de l'accidentada Costa Brava, Palamós compta amb set magnífiques platges, restes arqueològiques ibèriques datades a l'any VI aC, i l'església de Sant Esteve a la platja. Destaca també al centre de la ciutat la seva catedral del segle XVI". Un text que ve acompanyat en versió digital per un vídeo de quatre minuts presentant el que és la Costa Brava i el que tot viatger curiós ha de veure a la demarcació.

El vaixell salparà a les sis de la tarda, però tornarà set cops més aquesta temporada: el 20 i 26 de juny, el 10 de juliol, el 6 d'agost, el 4 de setembre i finalment el 2 i el 31 d'octubre.