L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon (CiU), va encarregar un informe jurídic sobre l'abast de la moció que es va aprovar en el ple de maig per suprimir les vaquilles. Ahir, el van rebre tots els grups municipals de l'Ajuntament, els quals podran agafar-se a la interpretació que més els interessi. L'alcalde insisteix en la literal, és a dir, que la moció no només abastaria les vaquetes, sinó totes les activitats que es fan amb animals al municipi, començant per les exhibicions de la Fira de Sant Andreu. Cordon manté aquest posicionament malgrat que les representants del Partit Animalista van manifestar en el ple que l'esperit de la moció són els correbous.

La proposta que es va aprovar deia: "Declarar Torroella de Montgrí com a "vila lliure de correbous" i expressar aquesta voluntat mitjançant la renúncia expressa a continuar organitzant o col·laborant, directa, indirectament o per omissió, amb cap tipus de festa o activitat lúdica on s'utilitzin animals vius com a objecte de divertiment". L'informe dels serveis jurídics exposa que de la llarga exposició de motius "es pot extreure que l'abast de la moció se centra en els correbous o els espectacles de vaquetes" i, reitera, "sembla que la moció presentada es vol contextualitzar en el marc dels correbous o espectacles de vaquetes com a actes lúdics on el divertiment prové d'un tracte cruel i d'abús contra animals".

Una reflexió prou clara per als partidaris de suprimir els correbous a Torroella. En aquest sentit, l'informe afegeix l'article 1.281 del Codi Civil que marca que en els contractes, "si les paraules semblen contràries a la intenció evident dels contractants, prevaldrà aquesta (la intenció) sobre aquelles (les paraules)".

El llistat d'interpretacions, però, és extens i la literal és la de Cordon: "L'abast de la moció s'estendria a tota classe d'animals sempre que es donin les notes característiques i bàsiques per les qual s'ha aprovat la moció, és a dir, "tipus de festa o activitat lúdica on s'utilitzin animals vius com a objecte de divertiment"". En canvi, amb el criteri teleològic, "la finalitat de la moció és evitar el maltractament en l'àmbit concret dels correbous o espectacles de vaquetes, sense que aquests actes siguin assimilables a l'exhibició d'animals, concursos d'habilitat, desfilades, etc.". El punt de vista del primer tinent d'alcalde Josep Maria Rufí (ERC-Junts).

Quant a la segona part de la moció -notificar al Parlament la moció perquè tregui Torroella de la llista de localitats de festes tradicionals amb bous-, Cordon ha dit que es farà, però que llavors serà la Generalitat qui decidirà si elimina Torroella del llistat. En aquest sentit, ha manifestat que la competència per eliminar els correbous és del Parlament de Catalunya i que si l'Ajuntament no n'aprovés la celebració "estem abocats a un contenciós administratiu" amb la Penya San Marcos ja que la corporació incompliria una llei supramunicipal. També ha recordat que l'Ajuntament no autoritza els correbous, sinó que l'aprovació de la celebració és un dels requisits perquè la delegació del Govern hi doni llum verd.

La votació de les vaquetes a la junta de govern de demà al matí serà oberta al públic.