El vot de qualitat de l'alcalde aprova les vaquetes tot i la moció en contra

ERC-Junts, soci de govern de CiU, veu un "dèficit democràtic" no respectar la decisió del ple sobre els correbous

18.06.2016 | 07:18
L´alcalde i dos regidors de CiU voten a favor de la celebració de les vaquetes en la junta de govern d´ahir, en presència d´ERC-Junts, Jordi Colomí (UPM), Robert Huertas (CUP) i membres del Pacma i la Penya San Marcos.
L´alcalde i dos regidors de CiU voten a favor de la celebració de les vaquetes en la junta de govern d´ahir, en presència d´ERC-Junts, Jordi Colomí (UPM), Robert Huertas (CUP) i membres del Pacma i la Penya San Marcos.

El vot de qualitat que l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon (CiU), té com a màxima autoritat de l'Ajuntament va permetre aprovar la celebració de les vaquilles per a la Festa Major d'enguany. D'aquesta manera, la moció que en el ple del mes de maig es va aprovar amb majoria simple per declarar Torroella vila lliure de correbous ha quedat en paper mullat. El primer tinent d'alcalde i soci de govern de CiU, Josep Maria Rufí (ERC-Junts), va qualificar la decisió dels convergents de "dèficit democràtic" per no respectar el que es va aprovar en el ple i va afirmar que "més enllà de la legalitat hi ha la legitimitat, per tant, des del punt de vista democràtic, l'acord de ple s'ha de complir". El regidor de la CUP Robert Huertas va titllar l'aprovació de la celebració de les vaquetes d'"atemptat a la democràcia" i va qualificar d'"autoritari" Cordon "per utilitzar el vot de qualitat i la seva autoritat per anar contra el que diu el ple".

El desenvolupament d'aquest punt de la junta de govern celebrada ahir al matí no va sorprendre a ningú, ni a la coordinadora del Partit Animalista a Girona, Pilar Ferrándiz, que ja preveia aquest desenllaç ja que en el ple de maig on es va votar la moció l'alcalde va reiterar que la seva aprovació no la convertia en vinculant. A més de representants del Pacma, a la junta van assistir dos representants de la Penya San Marcos, Huertas, el portaveu d'UPM Jordi Colomí i els quatre regidors de CiU i els quatre d'ERC-Junts. El dret a vot a la junta el tenen tres convergents i tres d'ERC-Junts, de manera que l'empat entre vots a favor i en contra de la celebració dels correbous es va solucionar amb el vot de qualitat de l'alcalde. En aquest sentit, Rufí va forçar la imatge de la votació a mà alçada perquè quedés clara i retratada.

Moció, no acord de ple
Cordon va defensar la legalitat de l'aprovació -és un tràmit més dels requisits que la Llei 34/2010 de regulació de les festes tradicionals amb bous exigeix cada any als organitzadors perquè els correbous puguin ser autoritzats per la delegació del Govern- i la democràcia de recórrer al vot de qualitat com a una eina vàlida i "normal". Per al batlle, "l'acció antidemocràtica hauria estat no acceptar la celebració de les vaquetes". Al missatge que una moció no és vinculant, Cordon hi va afegir que una moció tampoc té la força d'un acord de ple, sinó que expressa la voluntat dels regidors. I la va comparar amb d'altres com la declaració de territori, lliure i sobirà, que més enllà de manifestar aquest desig no té una aplicació pràctica.

L'alcalde va insistir que la moció no reclama únicament la fi de les vaquilles, sinó també de les activitats lúdiques i festives que es fan amb animals. Sí que s'ha complert el punt dos de la moció, que era comunicar al Parlament la declaració de vila lliure de correbous i la petició d'eliminar Torroella del llistat de municipis que acullen festes tradicionals amb bous. Ara, en tot cas, està en mans del Parlament prendre la decisió de treure Torroella d'aquest llistat.

Jordi Cordon també va destacar que durant 36 anys hi ha hagut vaquilles a Torroella de Montgrí i no hi ha hagut mai cap problema, alhora que va afegir que l'animal no pateix cap tipus d'agresió i se'l tracta correctament. I va respondre a Rufí que des de l'any 2013 l'aprovació s'ha fet per junta de govern local -malgrat que el requisit és que sigui per ple- perquè es va consultar al Departament de Governació i ho va autoritzar.

Reflexió per al govern
Per a Rufí, la moció "és molt clara" quant a la seva intenció de posar fi als correbous a Torroella i va lamentar que els seus socis de govern no haguessin acceptat la seva proposta de permetre una darrera celebració de les vaquilles aquest 2016 i que el 2017 ja no es fessin. Creia que "la solució pactada -entre el govern i amb la Penya- era la millor, però no el vot de qualitat". Tot i això, no ho veia tot perdut perquè l'eliminació del llistat de pobles amb celebracions tradiconals de bous al Parlament "va endavant".

Dins del govern, Rufí va reconèixer que el desacord d'ahir "és un punt delicat, no per les vaquetes en sí, sinó pel malnom i el dèficit democràtic que això genera per al nostre municipi", cosa que provocarà que "a partir d'ara obrim un període de reflexió i ho posem en consideració de l'assemblea". El republicà va manifestar que "mentre puguem ajudar el municipi hi serem (al govern)", que valoraran l'any de mandat i que "hi ha d'haver més motius de pes" per abandonar el govern.

Francisco Aladid, membre de la Penya que va seguir la junta, va destacar la valentia i coherència de l'alcalde respecte dels correbous i va subratllar que la moció era "discriminatòria" contra les vaquetes, les quals són "una festa per a tot el poble".

Altres actes, més endavant
Finalment, la representant del Pacma ja va avançar que es mobilitzaran quan se celebrin les vaquilles, va afirmar que el partit se centra ara en acabar amb els correbous de tot Catalunya, tant d'aquí com de les Terres de l'Ebre i va concloure que "més endavant", un cop acabin amb els correbous, ja parlaran de les altres festes en què prenen parts animals. Una situació que dóna la raó en certa manera a l'alcalde en dir que la moció aprovada en el ple de maig també té intencions sobre altres actes amb presència d'animals, si bé serà un debat que el Pacma ajorna de moment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Imatge de la reunió d'ahir de Gómez amb representants locals
El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Un decret de Sais sobre Sorea engega una nova polèmica amb l´oposició

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al...

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

El ple de la corporació debatrà avui una moció presentada pels republicans perquè el permís...

Suspenen la recerca de la parella desapareguda fa dotze dies a s´Agaró

La mala visibilitat i el fort onatge han obligat els serveis d'emergència a retirar-se de la zona

Fan un simulacre d´incendi amb ferits en un vaixell a Palamós

Fan un simulacre d´incendi amb ferits en un vaixell a Palamós

Protecció Civil destaca que l'exercici ha servit per posar en pràctica el Pla d´autoprotecció de...

Enllaços recomanats: Premis cinema