L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon, ha acusat ERC-Junts de tenir un "pla estudiat i planificat" per "dinamitar" el pacte de govern, i d'aferrar-se a una "excusa de mal pagador" per fer saltar l'acord enlaire. Per al convergent, l'autorització de les vaquetes no ha estat res més que un pretext per materialitzar un trencament que feia temps que els republicans cuinaven. L'alcalde ha tingut paraules molt dures contra el fins ara tinent d'alcalde, Josep Maria Rufí, a qui ha acusat de ser "autoritari" i de buscar només "el seu benefici personal". Cordon admet que ara s'obre un escenari complicat, i ja ha iniciat contactes amb la resta de forces per aconseguir estabilitat, conscient "que aquest govern té els dies comptats". El seu objectiu és lligar un pacte abans del ple de juliol.

Jordi Cordon no ha estalviat retrets contra ERC-Junts i, en concret, cap al fins ara tinent d'alcalde Josep Maria Rufí. L'alcalde de Torroella ha lamentat haver-se assabentat "per un missatge de Whatsapp" que els republicans sortien del govern, i els ha acusat de tenir "un pla estudiat" per "dinamitar" el pacte sorgit després de les municipals.

Per a Cordon, l'autorització de les vaquetes i la moció dels correbous no ha estat més "que una excusa de mal pagador", que ha permès a ERC-Junts tenir el "detonant" per deixar els convergents sols, amb només quatre regidors dels disset que té el ple. L'alcalde de Torroella s'ha volgut defensar de les acusacions que li van llançar els republicans, i ha assegurat que Rufí ha actuat en tot moment amb intenció "d'alimentar el seu ego autoritari".

De fet, Cordon ha acusat directament Rufí d'haver provocat tota la polèmica de les vaquetes, facilitant al partit animalista (PACMA) que entrés la moció a registre. "Sabien que tard o d'hora farien saltar el pacte, i s'han agafat a aquesta excusa com un ferro roent; si realment tot ve per les vaquetes, Torroella de Montgrí té un problema", ha dit l'alcalde.

Jordi Cordon també ha volgut deixar clar que, a diferència del què diu ERC-Junts, en cap moment ell ha posat traves al pacte de govern. "M'acusen d'estroncar el dia a dia de l'Ajuntament, però la veritat és que dels 219 punts que vam portar a l'acord, en aquest primer mig any ja n'hem complert el 40%", ha subratllat.

A més, l'alcalde també ha rebutjat que hagi posat pals a les rodes a l'hora de parlar amb els grups de l'oposició, i s'ha remès a la darrera negociació dels pressupostos municipals com a exemple. "Quan va ser hora de parlar, jo vaig fer els contactes en nom del govern de Torroella, i Rufí ho va fer en nom d'ERC; ja es veu qui té un ego personal i partidista aquí", ha afirmat.

Buscar estabilitat i, si es pot, majoria

Els republicans cessaran avui mateix de les seves funcions. A partir d'ara, Cordon admet que la situació que es viu al consistori és "atípica". És conscient que l'actual govern, amb només quatre regidors de Convergència, "té els dies comptats". Per això, ja ha engegat contactes amb la resta de grups per intentar trobar una estabilitat. Aquest matí ja s'ha reunit amb UPM i LEST, al vespre preveu fer-ho amb el COET i també ha demanat trobar-se amb la CUP.

La intenció, explica, és aconseguir lligar un acord amb alguna de les forces abans del ple ordinari del mes de juliol. Cordon aposta clarament per UPM (cosa que sumaria tres regidors més al govern) però tampoc amaga que l'objectiu final és aconseguir una majoria estable. Solució que passa per tancar un pacte amb LEST i el COET (cadascun, amb dos regidors), després que els cupaires deixessin clar que mai entrarien en un govern on hi hagi els convergents.

"Se'ns obre un panorama nou i amb dificultats, perquè haver-nos quedat amb només el 50% de l'equip de govern és una trontollada interna; però aquesta crisi política no repercutirà en la gestió diària", ha dit Cordon.

El pacte d'estabilitat que vol intentar tancar l'alcalde, de fet, no és nou. Després de les municipals, CDC, UPM i LEST van arribar a un acord per fer alcalde Jordi Colomí (UPM). A darrera hora, però, els convergents van optar per ERC-Junts i això va permetre que Cordon mantingués l'alcaldia.

Cordon va guanyar les eleccions del maig de l'any passat amb només 21 vots de diferència respecte ERC-Junts. Tots dos grups tenen quatre regidors al ple municipal. "Vull deixar clar que nosaltres en cap moment hem incomplert l'acord, ha estat ERC-Junts qui ha pres la decisió unilateral de trencar-lo", ha conclòs l'alcalde de Torroella de Montgrí.