El grup municipal d'ERC de Palafrugell, a l'oposició, va denunciar en el ple d'aquest dimarts que l'escorxador municipal aboca aigües brutes en un riera, per la qual cosa n'ha exigit la clausura immediata. El regidor d'Urbanisme, Xavier Rangel (PSC), va respondre que tenien el problema detectat, que provenia d'una fossa sèptica que en ocasions desborda i cau a la riera. També va exposar que la solució és connectar la fossa amb el clavegueram. Ahir, l'alcalde Juli Fernández (PSC) va afegir que dijous de la setmana que ve la junta de govern aprovarà la memòria valorada de l'actuació i que la connexió ha d'estar enllestida a l'agost, com a molt tard.

Els regidors d'Esquerra Republicana de Catalunya van assistir al ple preparats pel tema que volien denunciar: amb una ampolla plena del líquid recollit de l'abocament. El republicà Jaume Palahí va descriure que aquestes aigües brutes surten d'un tub de formigó antic de l'escorxador. També va recordar que aquest abocament podria constituir un delicte, com també el fet de saber-ho i no fer res per evitar-ho. En el ple, l'alcalde, davant les insinuacions d'ERC, va animar-los a denunciar-ho a la fiscalia o al jutjat d'instrucció si creuen que es podria haver comès un delicte o que el govern ha actuat equivocadament.

Rangel va contestar que n'estaven al corrent i que estan treballant-hi per executar aquesta obra de connectar la fossa sèptica amb la xarxa de clavegueram. El regidor d'Urbanisme va afegir que aquests vessaments són puntuals en moments en què hi ha més feina a l'escorxador.

Davant d'aquestes manifestacions, Palahí va recriminar a l'equip de govern que l'actuació no hagués estat immediata i que un cop se sap que hi ha aquests vessaments el que s'hauria de fer és evitar-los i, per tant, tancar la font d'on provenen. Un extrem que el batlle va descartar ja que entén que l'escorxador ofereix un bon servei. En tot cas, va manifestar que la neteja de la fossa sèptica haurà d'incrementar-se en els moments que hi hagi risc de desbordament, almenys fins que es faci la connexió al clavegueram. Palahí va discrepar de Rangel que el vessament sigui en moments puntuals ja que el republicà, va exposar, hi va anar un dia que no treballaven i les aigües brutes seguien caient a la riera.

L'edil republicà va afegir que «troba molt greu que s'aboquin aigües brutes a la llera pel greu perjudici que això representa per al medi ambient i fins i tot per a la salut de les persones, més quan es tracta d'una instal·lació municipal». Per la seva part, Fernández va recriminar al grup d'ERC «magnificar» aquest assumpte parlant que la contaminació afectaria el poble.