L'assemblea d'UPM va decidir ahir tirar endavant la formació d'un nou govern municipal a Torroella de Montgrí amb el grup d'ERC-Junts. A la nit, el dos partits van anunciar un principi d'acord entre ells que, perquè prosperi, necessita almenys del suport d'una tercera força ja que requereix la majoria absoluta per presentar una moció de censura a l'alcalde Jordi Cordon (CDC). En aquest sentit, l'assemblea de la CUP va decidir dijous donar suport a una moció de censura al batlle convergent sempre que tingui el suport necessari (fan falta nou regidors, xifra que sumen ERC-Junts, UPM i la CUP).

El portaveu del grup municipal d'UPM, Jordi Colomí, va comunicar que l'assemblea de la formació va decidir per unanimitat l'acord -«un principi d'acord»- amb ERC-Junts. Colomí va exposar que els assistents a la reunió van valorar que amb ERC-Junts el «govern serà més potent» tant pels regidors com pel projecte; alhora que també va pesar «el fet que el pacte amb CDC ja s'havia intentat fa un any»: dos dies abans de la investidura, Cordon es va fer enrere amb el que havien acordat CDC, UPM i LEST -que donava l'alcaldia a Colomí-; el convergent va ser escollit alcalde i, posteriorment, va pactar amb ERC-Junts un govern en minoria.

Tant Colomí com el portaveu republicà Josep Maria Rufí van manifestar ahir la voluntat de crear un govern el més ampli possible «progressista i compromès nacionalment», de manera que parlaran amb les altres forces de l'oposició (la CUP, LEST i COET) amb l'objectiu que s'hi integrin. El portaveu d'UPM va afegir que «volem un govern fort, amb una majoria estable i que ens permeti salvar aquest mandat». Després que una de les condicions d'UPM per formar govern fa un any fos la de tenir l'alcaldia, ara ha posat sobre la taula les «àrees estratègiques» que vol: Urbanisme, Esports i Acció Social. Tres condicions que, va comentar Colomí, van ser acceptades tan per ERC-Junts com per CDC. Finalment, com ja s'ha dit, van ser altres elements els que va valorar l'assemblea d'UPM. Quant a projectes concrets, les dues formacions van manifestar que s'ha de desencallar la zona esportiva i l'entrada sud de Torroella, i treballar per desenvolupar projectes a mitjà i llarg termini.

La proposta d'ERC-Junts i UPM?té tots els números que prosperi. No seria la primera vegada que governen plegats. L'any 2007 van signar un pacte, amb el qual Rufí va alternar-se l'alcaldia amb Joan Margall (UPM). Aleshores, UPM havia aconseguit sis regidors i ERC, tres. Quatre anys més tard, el 2011, UPM?es va quedar amb tres i ERC va pujar a quatre. En tot cas, com va indicar Colomí, d'aquell govern del 2007 al 2011, l'únic que segueix a l'Ajuntament és Rufí.

El republicà va indicar que el principi d'acord amb UPM era el primer pas -«que no era fàcil»- per arrencar un nou govern i, ara, els tocarà aprofundir amb els altres tres grups de l'oposició per arribar a una entesa per un executiu local amb majoria absoluta, amb el pas previ de la moció de censura.

CDC i ERC-Junts van governar plegats el primer any de mandat fins que el 21 de juny passat la coalició de Rufí va sortir-ne per discrepàncies amb Cordon, amb l'aprovació de les vaquilles com a detonant de la decisió.