La 50a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell serà molt més que un únic concert a l'escenari del Port Bo. I és que 50 anys no es compleixen cada dia. Per celebrar aquesta especial efemèride, una comissió creada per a l'ocasió i presidida pel conseller de Cultura de la Generalitat ha programat tot un conjunt d'actuacions en diversos àmbits que s'estendran al llarg de tot un any fins al juliol del 2017. La cantada transcendirà més enllà d´un cap de setmana a Calella i és que les accions arribaran a tot el territori català.

La cantada celebrarà les noces d'or amb 50 activitats dins el marc de la campanya «En-Cantada» i que abasten àmbits diversos com el cultural i popular, el documental, l'editorial, el turístic, el gastronòmic i, per descomptat, el musical. Totes aquestes activitats faran que l'entorn de les havaneres arribi arreu del territori català i ho faci durant més d'un any.

La Cantada del cinquantenari es repetirà el 29 de setembre, al Palau de la Música de Barcelona. A més també està previst un simposi d'havaneres «Càstor Pérez Diz».

Un altre dels plats forts d'aquesta commemoració serà la producció d'un documental sobre la Cantada que emetrà Televisió de Catalunya que s'emetrà abans de la cantada del 2017.

També es presentaran diferents llibres al voltant de les havaneres com Maleta pedagògica prevista al setembre i el llibre commemoratiu Palafrugell i les havaneres al mes d'abril del 2017, a banda de la reedició de Calella de Palafrugell i les havaneres presentat el mes de juny passat.

Així mateix, s'ha organitzat l'exposició itinerant Les havaneres de Calella de Palafrugell al Palau Robert, del 15 de juny al 28 d'agost; a Girona, del setembre al novembre; a Perpinyà, del 9 de gener al 28 de febrer del 2017, i a Palafrugell, del maig al juliol del pròxim any.

L´exposició documenta, amb textos i fotografies històriques i actuals, aquest esdeveniment musical i popular que marca els començaments de l´estiu a la Costa Brava. Aquesta és una de les iniciatives que promou l´Institut de Promoció Econòmica de l´Ajuntament de Palafrugell. N´és el comissari Oriol Oller, mentre que el fotògraf Lluís Maimí, amb la col·laboració de l´Arxiu Municipal de Palafrugell, ha portat a terme la tasca de recerca de fotografies antigues, i Jordi Sàbat n´ha fet el disseny gràfic. Les fotografies actuals han estat cedides per Paco Dalmau, Lluís Maimí, Enric Bruguera, Toni Foixench, Irene López i Antonio Torres.

Diverses exposicions d'artistes locals dedicades al món de l'havanera, taules rodones, un cicle d'escriptors o una Viquimarató al voltant de l'havanera són altres actuacions que engloba aquest cin­­­quantenari.