Cinquanta anys d'havaneres a Calella

Milers de persones van omplir la localitat per escoltar els grups Port Bo, Bergantí i Peix Fregit i Sílvia Pérez Cruz

03.07.2016 | 15:13
Cinquanta anys d'havaneres a Calella

Milers de persones van tornar a omplir ahir Calella de Palafrugell per assistir a la cantada d´havaneres que suposa de fet l´inici de la temporada d´estiu a la Costa Brava, i que aquesta vegada a més presentava un al·licient especial: celebrava el seu cinquantè aniversari. Sobre l´escenari instal·lat a la platja del Port Bo, els grups Port Bo, Bergantí i Peix Fregit van interpretar peces tan clàssiques del gènere com La caña dulce, El llop de mar, Lola la tavernera o La paloma, mentre que la cantant palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz va protagonitzar un dels moments més emotius de la vetllada en recordar que molt a prop d´allà, a La bella Lola, havia cantat per primera vegada en públic fa 21 anys, una cançó que li havia ensenyat el seu pare, el desaparegut Castor Pérez. I tot i que no és una havanera, va cantar Alfonsina y el mar, entusiasmant el públic. Sílvia Pérez Cruz va voler saludar tot seguit les persones que estaven seguint la cantada a través de les pantalles instal·lades en diferents indrets de Palafrugell.

I és que, com cada any, i davant de l´enorme alfuència de públic, les actuacions es van retransmetre en directe a través de pantalles gegants instal·lades a diferents punts de Calella, Palafrugell i Llafranc, on un nombrós públic no es va voler perdre la seva cita amb la cançó marinera més tradicional, que va acabar com també és habitual amb tots els intèrprets sobre l´escenari cantant els clàssics La bella Lola i El meu avi, amb el públic fent onejar mocadors blancs.

En les seves primeres edicions la cantada va reunir unes 10.000 persones, però els últims anys ha congregat més de 30.000 aficionats a les havaneres (arribant en alguna ocasió a superar les 40.000), consolidant-se com la trobada de referència del gènere a Catalunya i una de les més importants d'Espanya. Ahir no hi van faltar nombroses personalitats, entre les quals el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.

Amb motiu del mig segle de vida del festival s´han programat diverses activitats paralel·les, moltes de musicals, però també una de gastronòmica. I és que el xef gironí Joan Roca, del Celler de Can Roca, ha ideat una tapa, denominada «L´Havanera», dedicada a aquesta mena de música que entronca amb l´emigració catalana a Cuba, i amb la cultura dels indians que, després de fer les Amèriques, van tornar a terres catalanes. La tapa es va poder degustar en la recepció prèvia al recital d´ahir a casa de la família Sentís.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema