La moció de censura contra l'alcalde de Torroella de?Montgrí Jordi Cordon (CDC) serà el proper dimecres 20 de juliol a les 12 del migdia, un mes després que ERC-Junts anunciés que plegava del govern. Precisament, el líder dels republicans, Josep Maria Rufí, serà qui prendrà el relleu a Cordon a l'alcaldia per als propers tres anys. A falta de concretar el cartipàs, sí que estan clares les tinences d'alcaldia del nou govern: Jordi Colomí i Josep Martinoy, d'UPM, tindran la primera i la segona respectivament; la tercera serà per a Sandra Bartomeus (ERC-Junts) i la quarta, per a Sílvia Comas (LEST, cosa que confirma ja l'entrada d'aquest grup al govern, el qual dotarà de la majoria absoluta amb nou regidors).

La data i hora de la moció de censura ve determinada per la Llei Orgànica del Règim Electoral, que estableix la convocatòria del ple a les 12 del migdia del desè dia hàbil a partir de l'endemà de la presentació de la moció. Ahir la van entregar al registre d'entrada els quatre portaveus dels grups que li donen suport -a més d'ERC-Junts, UPM i LEST, també la votarà la CUP, una formació que properament valorarà si entra al govern- en representació dels 11 regidors que sumen (el ple en té 17).

A l'escrit de la moció de censura, els regidors justifiquen la seva presentació per la «pèrdua de confiança de la Corporació en l'actual alcalde, motivada pel deteriorament de la situació política i la falta de concreció per a la realització d'un projecte de municipi viable i de futur». «Com a conseqüència d'aixo -segueix l'escrit-, hem arribat a la conclusió i acordat la necessitat d'articular una majoria que faci possible un govern estable per a la consecució dels objectius necessaris per a la millora del benestar dels nostres veïns i dels serveis públics». I finalitza amb la proposta de Josep Maria Rufí com a candidat a l'alcaldia.

En declaracions a l'ACN, Rufí va manifestar que estaven «molt satisfets» del pas que havien fet i que comptava amb el suport de gran part dels regidors del consistori: «La moció l'hem presentat els quatre grups, cosa que suposa dos terços del ple i també representa dos terços de la població de Torroella». El futur alcalde va insistir en la necessitat de tenir un «govern fort -el primer any de mandat ha estat en minoria amb vuit regidors i, des de la sortida d'ERC-Junts, amb els quatre de CDC-».

Per la seva banda, Jordi Colomí va afirmar que la moció de censura era una decisió que feia temps que tenien coll avall, des que van apostar per aliar-se amb ERC-Junts. I va afegir a ACN que els convergents i els republicans no tenien «cap coincidència política ni personal».

Per la CUP, Robert Huertas va reivindicar el paper que ha jugat la formació en aquest desenllaç: «Ens considerem impulsors de tot plegat perquè hem tingut un paper molt actiu» ja que des del primer moment en què es va conèixer el trencament del govern municipal, van decidir impulsar una alternativa.

Jordi Cordon va ajornar les seves valoracions al ple de la moció de censura. En tots cas, va reiterar a les xarxes socials que la moció és fruit de «l'ànsia de poder d'algun regidor (en referència a Rufí)» i que el republicà «ho planifica tot per aconseguir per una altra via el que no li donen les urnes (CDC va guanyar les eleccions municipals de 2015 amb 838 vots; ERC-Junts va ser segona amb 817)».