La Bisbal ha de tornar finalment 290.000 euros dels vestidors

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid rebaixa l'import decretat per Hisenda

18.07.2016 | 07:04
Els vestidors del camp de futbol de la Bisbal.
Els vestidors del camp de futbol de la Bisbal.

L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà haurà de tornar, finalment, 290.019,35 euros (més els interessos legals corresponents) al Ministeri d'Hisenda en concepte de la subvenció del Fons Estatal d'Inversió Local que va rebre el 2009 per a la construcció dels vestidors del camp de futbol municipal. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha anul·lat la resolució del Ministeri d'Hisenda per la qual la corporació bisbalenca va haver de retornar l'import de la subvenció (882.000 euros) més els interessos de demora (200.975,18 euros), xifra que va pujar un import d'1.082.975,18 euros. L'alcalde Lluís Sais (ERC) ha manifestat que la sentència és ferma ja que el Ministeri no l'ha recorregut en el termini que tenia. Amb aquesta sentència, l'Ajuntament recupera 792.955,83 euros (a falta que es conegui l'import definitiu net si hi ha interessos de demora).
La resolució judicial anul·la la decisió del Ministeri d'Hisenda per la qual va reclamar a l'Ajuntament de la Bisbal un milió d'euros ja que «no s'ajusta a dret». Per aquest motiu, el consistori bisbalenc considera que el primer pas que ha de fer Hisenda és retornar tots els diners que li va pagar l'Ajuntament (més els interessos de demora) i, en segon lloc, girar un nou rebut pel citat import de 290.019,35 euros.
Un dels motius pels quals Hisenda va reclamar el retorn de la subvenció és que el projecte no era nou, sinó que ja havia estat licitat anteriorment. La sentència, però, deixa clar que les condicions per rebre el FEIL establien com a obra de nova planificació aquelles que no estiguessin previstes en el pressupost del 2009, requisit que, literalment, es complia.
Un altres dels elements que va determinar el Ministeri d'Hisenda pel retorn de tota la subvenció fou que les certificacions del FEIL s'havien d'abonar en un termini de 30 dies, cosa que no es va complir. Segons la sentència, el retard en el pagament de les factures d'aquesta obra van ser des de 32 dies a un màxim de 61, en un cas, cosa que «ens indica l'escàs abast real de l'incompliment».
Finalment, el jutjat estima que s'ha d'aplicar el principi de proporcionalitat en els incompliments dels criteris del Fons Estatal d'Inversió Local ja que en el cas de la Bisbal «no es justifica l'incompliment substancial o rellevant de l'objectiu de la subvenció, que efectivament s'ha realitzat». Així, considera que els incompliments detectats s'han de mesurar proporcionalment al seu abast i import en relació amb la despesa total.

Incompliments
Els incompliments que veu el jutjat són que l'obra no va ser adjudicada al millor postor amb un import de 10.584 euros de més i hi va haver una «indeguda substitució d'unitats d'obra del projecte sense l'autorització de l'òrgan de contractació» per un import de 279.435,35 euros. Dos imports que sumats donen els 290.019,35 que l'Ajuntament haurà d'abonar a Hisenda (i no els 1,1 milions d'euros que havia pagat inicialment).
L'alcalde ha comentat que l'any 2014, quan Hisenda va requerir el retorn de la subvenció, «la gran polèmica era si l'obra era de nova planificació, cosa que es va qüestionar», no obstant això, la sentència dóna la raó a la intepretació que va fer el seu govern, com ara ha avalat la sentència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places
Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

El govern engega el procés perquè sigui una realitat en dos anys i s'enterri el debat de fer-lo...

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Un decret de Sais sobre Sorea engega una nova polèmica amb l´oposició

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al...

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

El ple de la corporació debatrà avui una moció presentada pels republicans perquè el permís...

Suspenen la recerca de la parella desapareguda fa dotze dies a s´Agaró

La mala visibilitat i el fort onatge han obligat els serveis d'emergència a retirar-se de la zona

Enllaços recomanats: Premis cinema