La venedora de loteria de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) que es va apropiar de 97.250,02 euros ha evitat el judici amb jurat popular acceptant una condemna de 2 anys de presó i retornar els diners que es va embutxacar. Margarida Tubau ha reconegut que entre els anys 2009 i 2010 va ficar mà a la caixa i es va anar apropiant de quantitats de diners.

La condemnada era l'encarregada de l'administració de loteria número 1 de Sant Feliu de Guíxols i, per tant, entre les seves atribucions hi havia dipositar i administrar els diners que obtenia amb la venda de butlletes. Segons ha reconegut Margarida Tubau aquest dijous a l'Audiència de Girona, entre l'any 2009 i el 2010 es va anar apropiant de quantitats de diners que no ingressava al compte d'operacions.

El 26 de gener del 2010 es va descobrir el forat arran d'una inspecció que li van fer a l'ara condemnada quan Loteries i Apostes de l'Estat no va poder cobrar els diners després dels sortejos de Nadal i del Nen. Al compte d'operacions de l'administració no hi havia prou saldo i els hi retornaven tots el rebuts.

Quan la inspecció va fer inventari va detectar un desfalc de més de 97.000 euros, que s'havia anat acumulant durant aquests dos anys. Immediatament, li van tancar de forma cautelar el punt de venda de loteria, van retirar el terminal i tots els cabals i la van requerir perquè, en un termini de cinc dies, fes l'ingrés dels diners que faltaven.

No ho va poder fer. Aleshores, l'asseguradora AXA va cobrir el deute i es va querellar contra la titular de l'administració de loteria. Inicialment, Margarita Tubau s'enfrontava a una pena d'entre 3 i 6 anys de presó per un delicte de malversació de diners públics que li atribuïen el fiscal, Víctor Pillado, i les acusacions particulars per haver-se apropiat de 97.250,02 euros. Per aquest delicte, el cas s'havia de jutjar per la via del jurat popular.

Reconeix els fets

Com que ha reconegut els fets i el fiscal, les acusacions i la defensa han arribat a una conformitat, ha evitat el judici amb jurat. Aquest dijous, després d'admetre l'acusació, la secció quart de l'Audiència de Girona l'ha condemnat a una pena de 2 anys de presó (que no haurà de complir), 3 anys i 1 dia d'inhabilitació i, a més, haurà de retornar íntegrament els diners que es va embutxacar. També haurà d'assumir les costes processals.

El fiscal ha modificat l'acusació inicial en aplicar-li una circumstància atenuant d'alteració psíquica perquè, en el moment de quedar-se els diners, l'acusada tenia les facultats "lleugerament minvades" com a conseqüència d'un trastorn ansiós depressiu que patia des del 1998. A més, també li aprecia una altra atenuant de dilacions indegudes perquè el cas va estar aturat al jutjat instructor quasi dos anys, des del 23 de novembre del 2010 quan li van prendre declaració com a imputada fins el 19 juliol del 2012, quan van acordar noves diligències de prova. "Aquest retard no es pot imputar a l'acusada", ha apuntat el fiscal. Les parts s'han adherit a la petició.

El magistrat ha explicat a l'acusada que als 97.250,02 que ha de pagar a l'asseguradora en concepte de responsabilitat civil li restaran els diners que ja li han embargat durant el procediment.

L'any 2010 no era el primer cop que a la venedora -que actualment està jubilada- li bloquejaven el terminal per vendre butlletes de loteria. Segons constava a l'expedient de Loteries i Apostes de l'Estat, l'administració tenia "antecedents i pel mateix motiu li van desactivar el terminal el 20 de gener i el 19 de maig del 2003". En aquelles ocasions, però, va trigar només un dies en cobrir el desfalc i va poder tornar a obrir amb normalitat.