La venedora de loteria de Sant Feliu de Guíxols que es va apropiar de 97.250,02 euros ha evitat el judici amb jurat popular en acceptaruna condemna de dos anys de presó i retornar els diners que es va embutxacar. Margarida Tubau ha reconegut que entre els anys 2009 i 2010 va ficar mà a la caixa i es va anar apropiant de quantitats de diners. El desfalc es va descobrir el 26 de gener del 2010, arran d'una inspecció que li van fer quan Loteries i Apostes de l'Estat no va poder cobrar els diners dels sortejos de Nadal i del Nen.

L'Audiència de Girona l'ha condemnat per un delicte de malversació de diners públics. Segons han acordat el fiscal, les acusacions i la defensa, li apliquen una atenuant d'alteració psíquica, perquè quan es va quedar els diners patia un trastorn ansiós depressiu, i una altra de dilacions indegudes, perquè el procediment va estar quasi dos anys aturat al jutjat d'instrucció.

La condemnada era l'encarregada de l'administració de loteria número 1 de Sant Feliu de Guíxols i, per tant, entre les seves atribucions hi havia dipositar i administrar els diners que obtenia amb la venda de butlletes. Segons ha reconegut Margarida Tubau aquest dijous a l'Audiència de Girona, entre l'any 2009 i el 2010 es va anar apropiant de quantitats de diners que no ingressava al compte d'operacions.

El 26 de gener del 2010 es va descobrir el forat arran d'una inspecció que li van fer a l'ara condemnada quan Loteries i Apostes de l'Estat no va poder cobrar els diners després dels sortejos de Nadal i del Nen. Al compte d'operacions de l'administració no hi havia prou saldo i els retornaven tots el rebuts.

No ingressa els diners

Quan la inspecció va fer inventari va detectar un desfalc de més de 97.000 euros, que s'havia anat acumulant durant aquests dos anys. Immediatament, li van tancar de forma cautelar el punt de venda de loteria, van retirar el terminal i tots els cabals i la van requerir perquè, en un termini de cinc dies, fes l'ingrés dels diners que faltaven.

No ho va poder fer. Aleshores, l'asseguradora AXA va cobrir el deute i es va querellar contra la titular de l'administració de loteria. Inicialment, Margarita Tubau s'enfrontava a una pena d'entre tres i sis anys de presó per un delicte de malversació de diners públics que li atribuïen el fiscal, Víctor Pillado, i les acusacions particulars per haver-se apropiat de 97.250,02 euros. Per aquest delicte, el cas s'havia de jutjar per la via del jurat popular.

Com que ha reconegut els fets i el fiscal, les acusacions i la defensa han arribat a una conformitat, ha evitat el judici amb jurat. Aquest dijous, després d'admetre l'acusació, la secció quarta de l'Audiència de Girona l'ha condemnat a una pena de dos anys de presó (que no haurà de complir), tres anys i un dia d'inhabilitació i, a més, haurà de retornar íntegrament els diners que es va embutxacar. També haurà d'assumir les costes processals.

Bloquejada anteriorment

El magistrat ha explicat a l'acusada que als 97.250,02 euros que ha de pagar a l'asseguradora en concepte de responsabilitat civil li restaran els diners que ja li han embargat durant el procediment.

L'any 2010 no fou el primer cop que a la venedora -que actualment està jubilada- li bloquejaven el terminal per vendre butlletes de loteria. Segons constava a l'expedient de Loteries i Apostes de l'Estat, l'administració tenia «antecedents i pel mateix motiu li van desactivar el terminal el 20 de gener i el 19 de maig del 2003». En aquelles ocasions, però, va trigar només un dies en cobrir el desfalc i va poder tornar a obrir amb normalitat.