El jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha desestimat el recurs que un agent de la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols va interposar contra la retirada dels 401,50 euros mensuals que fins aquest mes de febrer cobraven en concepte de prolongació de jornada. L'equip de govern justifica la retirada d'aquest complement perquè els agents no duien a terme aquests hores de més. Ara, el contenciós administratiu ha desestimat la demanda que va interposar aquest agent en representació del sindicat CSIF perquè «el complement que ens ocupa no pot ser considerat consolidable, depenent la seva percepció de la realització efectiva de la prolongació de jornada». La magistrada no fa cap condemna a costes. El sindicat ja ha anunciat que hi recorre

Aquest no és l'únic procediment judicial obert per aquest motiu. De fet, aquest dimarts hi havia la vista al contenciós administratiu de Girona d'un altre d'aquests recursos, interposat per un altre agent en representació de 25 companys més. La vista, però, va ser suspesa atès que ja hi ha hagut un primera sentència, de manera que aquest segon procediment quedarà aturat fins que el primer esdevingui ferm. El que sí hi ha hagut és la denegació de les mesures cautelars que reclamaven els agents del segon procés judicial perquè els policies locals ganxons seguissin cobrant els 401,50 euros al mes fins que hi hagués una sentència ferma, han informat fonts municipals.

La demanda desestimada es fonamentava en el fet que l'annex de la Policia Local al conveni col·lectiu estableix que el concepte de prolongació de jornada es convertirà en complement específic funcional del seu sou; a canvi, els agents rebutjaven participar en l'actualització de la valoració dels seus llocs de treball.

Fins al novembre de 2014, els agents de la policia que feien les 42,5 hores setmanals -quasi tota la plantilla- percebien aquests 401,50 euros de prolongació de jornada. Aquell mes, però, la jornada es va reduir a 37,5 hores setmanals, ja que el citat annex del conveni va establir que la Policia Local faria la mateixa jornada que la resta de funcionaris de l'Ajuntament i, en l'article 10, s'establia que els 401,50 euros s'incorporaven al complement específic.

Complement no consolidable

La sentència exposa que els agents sostenen que, d'acord amb el conveni, tenen «dret a seguir percebent com a complement específic funcional la quantitat que abans els era abonada en concepte de prolongació de jornada, amb independència que es realitzi o no aquesta prolongació de jornada», és a dir, defensen que tenen «dret a cobrar el complement a pesar que només es realitzi la jornada ordinària de treball».

La magistrada, però, argumenta la desestimació de la demanda amb l'article 26.3 de l'Estatut dels Treballadors, que «estableix com a principi el caràcter no consolidable dels complements salarials vinculats a un lloc de treball, si no hi ha un acord contrari». En aquest sentit, la sentència posa de manifest que en el cas de Sant Feliu «no consta que existeixi un acord (...) en el sentit de seguir abonant el complement de prolongació de jornada, encara que no es realitzés aquesta prolongació».

Paral·lelament als processos judicials, l'equip de govern i els representants dels treballadors de la Policia Local segueixen negociant aquest tema i d'altres de les condicions laborals del agents de Sant Feliu.