Ha encetat la seva segona etapa com a alcalde de Torroella de Montgrí. Han canviat moltes coses respecte dels anys de la primera (2009-2011)?

El municipi és un ens viu que va canviant en funció de les necessitats de la societat, del progrés econòmic. No han canviat tantes coses des de llavors. Però sí que ha canviat que el ple es cada cop més plural, amb més formacions polítiques, cosa que ens obliga a generar consensos.

Ara hi ha l'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit, a la qual es va oposar l'anterior mandat.

La nova realitat administrativa, amb l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit és el terreny de joc de la política municipal i estic disposat a fer el possible perquè funcioni en bé dels ciutadans i del municipi.

Avui -per ahir- ha estat el primer dia com a alcalde. Quina feina a fet?

És la segona vegada que sóc alcalde i l'avantatge és que ja coneixes una mica el pols de l'Ajuntament, les persones i les àrees, cosa que fa que hi entris amb un plus de seguretat de la feina que has de fer i com l'has de liderar i distribuir. Ha estat un primer dia de presa de contacte amb els treballadors, amb els tècnics, i començar a pensar ja en el primer ple com a alcalde: serà el del cartipàs -dilluns que ve-, que dibuixarà el govern, les àrees que portaran cadascun dels regidors i el rumb que ha de tenir el mandat.

Parlant del primer any de mandat. Vist com ha acabat el pacte de CDC i ERC-Junts, creu que va ser un error fer-lo?

Qui no en remena, no en trenca. Vam veure clar en aquell moment que, amb un govern de quatre regidors i amb l'alcalde votat només pels seus regidors, algú s'havia d'arremangar, i ens va semblar que era una obligació com a grup polític intentar-ho. Ningú podrà dir que no ho vam intentar. Ara, un cop passat un any, s'ha vist que l'acord amb CDC no va ser una bona opció i que calia buscar més consens, cosa que aleshores no va ser possible. Penso que els ciutadans van votar canvi i vam intentar fins el darrer moment la creació d'un govern progressista i independentista. No vam aconseguir-ho llavors, però ho hem aconseguit ara.

El seu exsoci Jordi Cordon el va acusar de moltes coses en el ple de la moció de censura. Amb els antecedents que hi havia l'anterior mandat de tensió entre el convergent i vostè. Se'l creia vostè aquest pacte?

Evidentment que me'l creia: per sobre de tot hi ha la institució i el municipi. A mi no em trobareu mai amb retrets personals, desqualificacions... El benestar de les persones i tirar endavant projectes de municipi és l'única cosa que ens ha de moure. Tota la resta és sobrer i no interessa a ningú.

A la moció de censura va parlar d'«inacció», «desprestigi» i «conformisme» a l'Ajuntament. Alguna responsabilitat també hi deu tenir el seu grup, que ha estat aquest primer any de mandat al govern.

I tant. Quan ets al govern has d'assumir tota la responsabilitat. El que intentava dir era que, tot i que érem un govern de vuit regidors, no estàvem amb majoria, i la recerca d'aquesta majoria suficient és la primera obligació si vols tirar endavant projectes, si no et vols limitar al dia a dia i a fer la viu-viu.

Comentava que fa un any no va ser possible l'acord amb UPM. Que ho ha permès ara?

Penso que el pacte amb UPM l'ha fet possible aquest any d'experiència, i el pragmatisme polític de veure que un govern municipal necessita una majoria estable. Tothom ha entès que aquella aposta era bona i que tots ens hi havíem de posar d'una manera més assequible i més dialogant per sumar una majoria. La majoria de grups polítics ho hem vist i, per això, la moció de censura la van votar 11 de 17 regidors. Aquesta dada és molt important: no és una rebequeria, sinó la recerca d'aquesta majoria amb UPM, LEST?i, possiblement, amb la CUP.

Projectes. Com es troba la zona esportiva?

Està en fase de planificació inicial. Ja fem la primera petita actuació que és el canvi de gespa artificial aquest estiu. Després, s'ha de fer la feina de l'acord urbanístic amb els propietaris del Mas Déu per obrir un vial i fer una actuació de moviment de terres de la zona per situar-hi el segon camp d'esports municipal i el segon pavelló. La zona esportiva és una actuació, evidentment, en l'àmbit de l'esport, però també és una actuació urbanística que resol la zona nord-est de Torroella. Per tant, l'actuació s'ha de veure des d'una mirada més global i més àmplia.

La intenció era que l'Ajuntament avancés els diners dels propietaris per fer el vial de la zona esportiva. Es manté?

Està obert. Hem d'encetar una nova ronda negociadora amb els propietaris. Crec que aquest tema serà possible: l'Ajuntament pot avançar els diners amb el compromís de retorn, concretat amb els propietaris amb unes condicions que han de ser còmodes per a tothom: per l'Ajuntament perquè té tresoreria per poder fer-ho i pels propietaris, perquè puguin retornar-ho d'una manera assumible. És una despesa que tard o d'hora haurem d'afrontar.

Com veu els tres anys de mandat que resten?

Plàcids, engrescadors. El que a tots ens interessa és que l'Ajuntament tingui un to constant, que es faci realitat el que hem programat, generar consens i donar els serveis bàsics que un ajuntament ha de prestar: un consistori té unes obligacions bàsiques que són indefugibles, com la neteja viària, les escombraries, l'enllumenat públic, la vigilància del patrimoni, la vigilància viària, la seguretat ciutadana... Això és bàsic que es doni i, a partir d'aquí, afrontar tot el que puguem en funció de les disponibilitats econòmiques que tinguem. Penso que ho farem, és qüestió de posar-s'hi, de no generar estridències i d'un treball constant i abnegat dels regidors, que estic segur que farem.

Aquest any no s'ha celebrat el festival del Còmic. Preveuen recuperar-lo?

És molt aviat per dir-ho. La reordenació de l'activitat que fa el municipi -que és molta i s'ha de saber utilitzar- ha de prioritzar generar unes fires que no siguin repetitives del que es fa al territori, sinó que la gent les consideri atractives i ens vinguin a visitar. En aquest tema farem la reflexió que faci falta, i no ens fa cap por reconsiderar decisions. Però és un tema que s'ha veure en les properes setmanes i que l'equip de govern haurà de valorar en l'ambit de la promoció econòmica i del turisme.

Les vaquilles, després de l'aprovació per junta de govern local amb el vot de qualitat de Cordon, com queden? El nou govern afrontarà la seva eliminació el proper any?

Aquest any hi ha un permís donat. Però ara hi ha un govern nou que respectarà aquell acord de ple -l'aprovació de la moció que declara la vila lliure de correbous-, penso que aquest serà el darrer any que hi haurà aquesta celebració. Com a municipi que es mostra al món volem ser un municipi respectuós amb el dret dels animals. Que se celebri aquest any no ens genera cap mena d'estridència, però penso que de cara a l'any que ve, ja s'ha acabat.