L´alcalde de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Carles Motas, assegura que la vaga d´escombriaires prevista pel sindicat de CCOO a partir del dia 30 de juliol provocarà greus perjudicis econòmics al municipi i, per això, reclama als treballadors i a l´empresa "responsabilitat", que pensin en tots els ciutadans i arribin a un acord per evitar aquesta situació. Dimarts vinent està prevista una reunió de mediació entre el sindicat, els treballadors de la companyia, el Govern i la direcció de l´empresa Cespa S.A., dedicada al servei de recollida d´escombraries, neteja viària, neteja de la platges i la deixalleria municipal. "No ens ho mereixem com a ciutat, apel·lo a la responsabilitat dels treballadors i de l´empresa perquè mirin pel bé col·lectiu i no es faci ni un sol dia de vaga", ha reclamat el batlle que assegura que les conseqüències i el perjudici d´aquesta aturada poden "ser molt greu". De moment, el sindicat de CCOO ha convocat una vaga de 15 dies que coincidiria amb la celebració de la Festa Major de la vila.

El sindicat té previst arrencar la vaga el proper dissabte 30 de juliol i allargar-la fins a la mitjanit del 14 d´agost. Un període de temps durant el qual la ciutat celebra la seva Festa Major. La darrera vaga d´escombraries i escombriaires que va viure Sant Feliu de Guíxols va ser ara fa quatre anys, el juliol del 2012, i va durar gairebé deu dies. Una aturada que va generar molta tensió entre l'empresa, els treballadors i el consistori. En aquell cas, la plantilla també demanava negociar el conveni.

De moment, la direcció general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball de la Generalitat ha notificat la convocatòria de vaga al consistori i li ha demanat un informe tècnic sobre les repercussions que pot tenir i per si considera convenient establir uns serveis mínims durant l´aturada del servei.

Des del sindicat assenyalen que han convocat la vaga per desencallar la negociació del nou conveni col·lectiu i per satisfer les reivindicacions de la plantilla. Des del consistori, l´alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, lamenta la decisió i assegura que la vila "no s´ho mereix". Per això, apel·la a la "responsabilitat" de la cinquantena de treballadors de Cespa i de la direcció de l´empresa. El batlle destaca que l´aturada arriba en el moment "més inoportú", en plena temporada alta turística. "Molts ciutadans i empreses han treballat durant tot l´any i viuen de l´estiu, crec que la ciutat pot sortir molt perjudicada econòmicament. La temporada turística a la Costa Brava és curta i cal aprofitar-la bé", ha explicat Motas.

En aquest sentit, l´alcalde assenyala que les conseqüències i el perjudici de l´aturada poden "ser molt grans" i, per això, espera que les dues parts s´asseguin i arribin un acord el més aviat possible. "Que mirin pel benefici col·lectiu i la bona marxa econòmica de la ciutat després d´anys de dura crisi, que mirin mes enllà dels seus propis interessos", ha demanat l´alcalde.

En principi, aquest proper dimarts està previst que es porti a terme una reunió de mediació per intentar desencallar la situació i evitar la vaga. Motas té totes les esperances dipositades en aquesta trobada. "La meva voluntat és que arribin a un acord aquest mateix dimarts i així poder-nos dedicar a treballar pel que portem preparant molt de temps, que la ciutat rendeixi al 100% i pugui oferir tots els seus servei als milers d´estiuejants que la visiten", ha comentat.

Segons Motas, que s´ha volgut mantenir al marge dels motius que impulsen l´aturada, assenyala que no considera que la vaga sigui la millor manera per "pressionar" per un nou conveni i menys en aquestes dates "tan sensibles". Al mateix temps, explica que no descarten cap possibilitat - ja sigui investigar o expedientar l´empresa- en cas que s´acabi produint la vaga tal i com està previst. "Hem de tenir en compte que a finals d´any s´ha de renovar la licitació del contracte i concessió d´escombraries", ha recordat. "En aquest conflicte estem al marge però som directament afectats i esperem que es posin d´acord", ha conclòs.