El projecte Life Pletera, a l'Estartit, ha arribat aquest divendres a l'equador del seu desenvolupament. Es compleixen dos anys justos de la creació del Consell Director, l'ens format per un representant dels diferents socis, que s'encarrega de supervisar la correcta execució del projecte. Aquest va ser el moment en què formalment es donava el tret de sortida a les actuacions sobre el terreny per recuperar la funcionalitat ecològica del sistema de llacunes litorals de la Pletera, alterades des de finals dels 80 per la urbanització parcial de l'espai.

Tot i que el projecte s'inicia el juliol de 2014, més d'un any enrere ja s'havia portat a terme la feina de despatx i la tramitació administrativa per optar a la subvenció del programa Life, el principal instrument financer de la Unió Europea per a la preservació del medi ambient. Aquest programa aporta 1.896.111 euros, el 75% del cost total del projecte, que és de 2,5 milions d'euros. La resta l'aporten l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; la Generalitat de Catalunya (a través del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter), la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona i l'empresa pública Tragsa, com a socis. També compta amb el suport, com a cofinançadors, de la Diputació de Girona i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.

Amb la meitat del trajecte recorregut, els responsables del Life Pletera fan un balanç molt positiu, tant pel volum de la feina feta com per la forma com s'han anat desenvolupant i els resultats obtinguts.

A mitjan juny es van aturar els treballs sobre el terreny i no es reprendran fins a la tardor. Entre les actuacions més importants hi haurà la creació de la xarxa d'itineraris per fer visitable la zona. La redacció del projecte ja s'ha encarregat i inclourà, a part del recorregut a peu o en bicicleta, l'adequació de dues de les tres casetes dels transformadors elèctrics com a mirador.