El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació per presumptes irregularitats urbanístiques a Pals a l'Ajuntament, a qui ha sol·licitat en quina fase es troba el Pla d'ordenació urbanística i per què ha autoritzat una tala de pins amb la tramitació de llicències suspesa. El síndic ha obert aquesta investigació després de rebre queixes contràries al Pla perquè preveu edificar 2.000 habitatges en zones de dunes i de pinedes.

Aquestes queixes rebudes sobre les obres d'esplanació i tala de pins que s'estan executant al terme municipal de Pals han alertat el defensor de la ciutadania que podria haver-hi irregularitats en el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de la localitat.

Ribó va informar ahir que ha demanat al consistori de Pals la valoració de les al·legacions presentades en el tràmit d'informació pública de l'aprovació inicial i ha preguntat si s'ha fet l'aprovació provisional del POUM.

Si encara no s'ha aprovat provisionalment, Ribó ha sol·licitat els motius pels quals s'ha endarrerit aquest tràmit, i en cas que s'hagi aprovat provisionalment, els motius per què no ha estat aprovat de forma definitiva per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona. Part d´aquesta informació, però, ja la pot consultar a través de diversos mitjans de comunicació ja que el POUM es troba aprovat inicialment des del gener de l´any passat, pendent que l´Ajuntament respongui les al·legacions que s´hi van presentar. Ribó també vol saber quina és la tramitació que s'ha donat a l'avaluació ambiental del POUM i en quina fase es troba actualment.

El síndic qüestiona que «malgrat la suspensió de la tramitació de llicències urbanístiques als t­errenys afectats estiguin executant treballs d'esplanació i tala de pins». «Atès que la tramitació de llicències esmentada està suspesa des de gener del 2015 en diversos sectors i el termini de suspensió seria de dos anys des d'aleshores -llevat que s'acordés tramitar per portar a terme els treballs preparatoris del POUM-», ha demanat a l'Ajuntament que aclareixi si n´està al corrent i si les obres tenen autorització.

Aquesta investigació dóna continuïtat a l'actuació oberta al setembre del 2015 amb motiu de les queixes rebudes en contra del projecte. Els promotors d'aquestes queixes denunciaven que el POUM, aprovat inicialment, preveu edificar 2.000 habitatges en un espai protegit de dunes i pinedes.