L'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l´Heura, el CEPA-EdC (Centre d´Ecologia i Projectes Alternatius-Ecologistes de Catalunya) i la PAAC (Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles) van adreçar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, una bateria de preguntes -a través del grup parlamentari de la CUP- sobre com i quan es començaria a restaurar l'entorn de les terreres de Vacamorta, després que la justícia ho hagi ordenat en anul·lar les autoritzacions. Amb les preguntes, pretenien saber el posicionament de Rull sobre aquest assumpte, després que ja coneguessin el de l´anterior ocupant del càrrec, Santi Vila, que defensava deixar-hi els residus i segellar l´abocador.

El conseller va respondre si bé les respostes no han convençut el CEPA «perquè no esmenta que l'abocador ha originat sistemàticament sentències desfavorables, que motiven que des de la primera autorització s'hagi declarat nul».

El CEPA recorda que l'abocador no té ara cap tipus d'emparament legal i el que cal és que el Tribunal estableixi ja com es restaura i quin és el termini necessari.

Els dictàmens encarregats per l´Agència de Residus de Catalunya als col·legis catalans d´Enginyers Industrials, Ambientòlegs i Geòlegs es basen, afirma el CEPA, en informació parcial, amb llacunes d´informació per a efectuar una adequada diagnosi i que porten a afirmacions i conclusions gens fonamentades ni rigoroses, sense cap estudi concret ni econòmic, i no s´atén la complexitat d´anàlisis que requereix el cas. Les conclusions dels tres col·legis és que la millor opció és deixar els residus a Vacamorta i segellar-los, el posicionament manifestat per Vila.

La postura de l'Ajuntament, la PAAC i el CEPA és que la restauració comporta l'extracció dels residus abocats il·legalment, el transport a un dipòsit controlat de residus autoritzat, i aplicar les diferents tecnologies provades en d´altres abocadors de semblants característiques. El CEPA sosté que cal una diagnosi rigorosa i independent per realitzar un estudi que mesuri les millors i més adequades solucions per aconseguir la remediació de l´espai de Vacamorta com diuen les sentències guanyades per la PAAC i l´Ajunatment de Cruïlles.

L´Ajuntament, la PAAC, i el CEPA es mostre oberts a una via de diàleg i col·laboració per fer complir les sentències en la remediació de l´espai ocupat per l'abocador.