Ullastret recrea en una sala de projecció 3D l'antiga ciutat ibèrica

La instal·lació s´inaugurarà avui i formarà part del recorregut del jaciment empordanès

30.07.2016 | 07:24
Ullastret recrea en una sala de projecció 3D l'antiga ciutat ibèrica
Ullastret recrea en una sala de projecció 3D l'antiga ciutat ibèrica

El Museu d'Arqueologia de Catalunya d'Ullastret recrea en una sala de projecció 3D l'antiga ciutat ibèrica i va presentar ahir en aquesta sala el que va ser aquella població fa 2.200 anys. El museu es troba situat al bell mig de l´immens jaciment arqueològic, ple de restes dels carrers i les cases de l´antiga ciutat que es va enfrontar als romans establerts a la veïna Empúries.
La nova instal·lació s'inaugurarà avui i formarà part del recorregut del jaciment, ja que la investigació dels últims anys han permès assolir un coneixement molt detallat de com havia de ser aquell nucli i les costums i la vida quotidiana dels seus habitants.
Els arqueòlegs, gràcies també a les actuacions realitzades recentment amb tecnologia punta com prospeccions geofísiques d'última generació o estudis de paleobotànica, han avançat en la reproducció de com va ser aquella ciutat i pràcticament han refet la trama urbana del barri d'Illa d'en Reixac.
Altres intervencions han permès identificar la forma i dimensions del fossat que envoltava la població, una defensa que s'afegia a les muralles.
Per difondre aquest coneixement, la via escollida ha estat la reconstrucció de la ciutat en tres dimensions, per a la qual cosa s'ha utilitzat un motor de creació de videojocs que permet a més la fàcil exportació a entorns d'immersió com els vídeos de 360 graus o les ulleres de realitat virtual.
La sala que s'inaugura avui és un espai de petit format inspirat en l'innovador concepte de caixa màgica (magic box), que permet mostrar un projecte de noves tecnologies de forma col·lectiva.
Les mesures de la instal·lació, de deu metres quadrats, reprodueixen aproximadament una estada d'un habitatge ibèric comú i els espectadors estan envoltats per tres pantalles de més de tretze metres quadrats, a les quals se suma un sistema d'àudio en tres dimensions i un paviment de cautxú que simula el terra de l'antiga ciutat ibèrica.
L'audiovisual dura sis minuts, s'ofereix en castellà, català, anglès, francès i alemany i planteja un viatge pels carrers i cases d'Ullastret narrat per un membre de l'elit que l´habitava, que recorda moments dramàtics de la seva vida allà.
Tant els carrers com els interiors s'han enriquit amb objectes provinents del fons arqueològic exposats al museu monogràfic del jaciment, com ara àmfores, escuts o espases. Altres objectes, com els carros o les ­embarcacions, s´han modelat a partir dels exemples coneguts. S´han utilitzat fotografies de materials ­reals i s'ha creat una il·luminació d'ambient a l'exterior molt acurada, que ha permès recrear una textura totalment versemblant. A més, la boira, les ombres o el núvols donen realisme a la imatge.
Aquest projecte, que ha ­suposat una inversió de 102.000 euros, s'ha desenvolupat en el marc del programa Patrimoni en Acció, fruit de l'acord de col·laboració entre la Generalitat i l'Obra Social la Caixa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Platja d´Aro incorpora clàusules socials en la contractació municipal

També aposta per incrementar la transparència en els processos que tenen menor publicitat

Enllaços recomanats: Premis cinema