L'anunci que el síndic de greuges va fer dijous que investiga per presumptes irregularitats urbanístiques l'Ajuntament de Pals ha encès l'equip de govern (Junts per Pals i CDC) perquè «ens sentin indefensos i prejutjats davant una forma d'actuar que considerem parcial, injusta i arbitrària» ja que considera que es va encarregar d'escampar «acusacions no demostrades». Per aquest motiu, li reclamen que es retractin «i mirin d'esmenar l'error de judici que han comès», si bé «no podran reparar el mal que han fet a l'honor i prestigi d'un poble, però potser ens sentirem tots plegats una mica menys ofesos». L'assumpte fa referència a la tramitació dels plans urbanítics de Rodors i Roca Blanca, els quals han aixecat oposició social.

Aquest dijous, el síndic va emetre un comunicat que anunciava que «investiga presumptes irregularitats urbanístiques» per la tala de pins en zones on se suposa que no es poden autoritzar perquè hi ha suspensió de llicències. També informava que havia demanat a l'Ajuntament en quin punt es troba la tramitació del nou POUM i per què.

L'equip de govern de Pals s'ha sentit atacat pel síndic per «acusacions no demostrades» i li retreu que no actuï amb la discreció i reserva que estableix la llei que regula el funcionament d'aquesta institució. El govern local retreu al síndic que «està acusant l'Ajuntament d'accions o omissions d'extrema gravetat abans de requerir al propi interessat la informació completa respecte d'això -segons el govern, la petició formal del síndic no va entrar a l'Ajuntament fins ahir al migdia-». I li pregunta que «si de veritat volien saber si s'estan trepitjant zones dunars o si les tales estan autoritzades, no creu vostè que el més professional hauria estat preguntar-ho?». No obstant això, els mitjans de comunicació ja se n'havien fet ressò ampliament, de manera que entén que les «acusacions que es desprenen del seu comunicat tenen un caràcter molt perjudicial».

Finalment, l'equip de govern demana al síndic que es retracti «i mirin de subsanar l'error de judici que han comès». I que, un cop ja ha sol·licitat la documentació sobre aquestes tramitacions urbanístiques, l'«estudiïn amb deteniment» i, «quan aclareixin que l'Ajuntament no ha comès cap irregularitat, es donin la mateixa pressa a comunicar-ho als mitjans amb què han escampat les acusacions». Li retreu vulnerar «la presumpció d'innociència» i «fa mal a tot un poble, una comunitat de persones que, gràcies a vostès, han vist tacat el nom del seu municipi».