Restauren zones degradades del castell del Montgrí i Santa Caterina

Els treballs s'emmarquen en el conveni entre la Generalitat i l'Obra Social ´la Caixa´ amb un pressupost de 55.000 euros

01.08.2016 | 14:07
Una de les zones malmeses per la freqüentació de visitants que ara es restaurarà
Una de les zones malmeses per la freqüentació de visitants que ara es restaurarà

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter començarà aquest mes les obres de restauració de les zones erosionades al camí entre Torroella i l’ermita de Santa Caterina passant pel coll de la Creu. La gran afluència de visitants i l’increment del trànsit rodat ha provocat l’erosió dels camins així com el deteriorament parcial de les parets. L’actuació s’emmarca en el conveni signat entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Obra Social ‘la Caixa’. L’entitat financera aportarà els 55.000 euros de cost de l’obra. Els treballs els executarà una empresa d’inserció social, que hi destinarà quatre persones durant l’estiu i la tardor.

Les obres començaran aquest mes a l’entorn de l’accés per les escales de l’ermita de Santa Caterina amb l’objectiu de “dignificar” l’arribada i millora del bosquet que hi ha a la zona. Un cop arranjat aquest espai, els treballs quedaran suspesos durant el període de més calor fins a la tardor, quan es farà la resta de l’actuació de restauració patrimonial i paisatgística a l’entorn del camí històric del coll de la Creu.

Concretament el que es farà serà consolidar els límits dels trams pavimentats amb empedrat per evitar que es continuïn degradant; es recuperaran les parets seques per salvar desnivells del camí en passos difícils i per definir bé la traça, evitant la dispersió de les persones i també es restauraran les àrees erosionades amb feixes i murs de pedra seca. Finalment, s’hi instal·larà senyalització informativa.

Un indret molt visitat

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter inclou la muntanya de Santa Caterina o del castell dins del massís del Montgrí. Es tracta d’una de les parts més visitades del parc natural, ja que s’hi ubica el castell del Montgrí, un excel·lent mirador de les dues comarques empordaneses, i l’ermita de Santa Caterina, element patrimonial de primer ordre juntament amb el castell. El conjunt, propietat de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, és el referent i ànima del massís per als residents dels pobles veïns, i atrau sobretot visitants d’arreu de Catalunya i de França.

Els camins d’accés a la muntanya des de Torroella prenen diferents variants que conflueixen al coll de la Creu i, des d’allà, un puja cap al castell i l’altre baixa cap a la vall de Santa Caterina. Una part del paviment d’aquestes vies és empedrada i molts trams transcorren delimitats per parets de pedra seca.

Durant les darreres dècades del segle XX es va produir un fort increment de trànsit rodat, que va provocar l’erosió dels camins i el deteriorament parcial de les parets. L’increment de visitants dels darrers anys ha agreujat aquesta situació pel fet que el camí s’ha anat desdibuixant i erosionant de forma que han anat apareixent multitud de dreceres que degraden la zona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

L'assamblea d'enguany de Cittaslow, a Corea del Sud
Begur acollirà el Comitè Internacional de Cittaslow el març de l´any que ve

Begur acollirà el Comitè Internacional de Cittaslow el març de l´any que ve

El municipi de Begur, actuant en representació de la Xarxa de Municipis per la Qualitat de Vida...

El parc de l´Estació de Castell d´Aro estrena instal·lacions del carrilet

El parc de l´Estació de Castell d´Aro estrena instal·lacions del carrilet

El parc de l'Estació de Castell d'Aro presenta des del passat divendres una fesomia...

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Marian Muro rep el Timó d´Or del Gremi d´Hostaleria

Marian Muro rep el Timó d´Or del Gremi d´Hostaleria

El Gremi d'Hostaleria de la Costa Brava Centre va celebrar ahir al vespre a Platja d'Aro la 36a...

Insten el Govern a ampliar la zona PEIN als sectors Rodors i Roca Blanca

La comissió de territori del Parlament de Catalunya ha aprovat instar el Govern...

La Bisbal aprova el projecte de la biblioteca per regularitzar-la

La Bisbal aprova el projecte de la biblioteca per regularitzar-la

Serà el jutge, però, el que determinarà si amb aquesta tramitació es compleix la sentència

Enllaços recomanats: Premis cinema