Platja d'Aro ha recuperat el pols de la seva vida nocturna després de l'ensurt que dimarts a la nit va esglaiar desenes de persones arran d'una flashmob protagonitzada per un centenar de joves alemanys que va ser malinterpretada com un atac terrorista. Els restauradors, però, segueixen fent números de les pèrdues que els va ocasionar l'estampida col·lectiva ja que molts dels comensals que aleshores estaven servint van sortir corrents i no van tornar a abonar el compte -amb algunes excepcions-. El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas de Quintana, va comunicar que ahir al matí ja tenien comptades pèrdues de més de 50.000 euros per part de diversos establiments de restauració -de fet, només un ja arriba a uns 15.000, si bé no va concretar de quin es tracta, és algun dels que tenen gran capacitat, i tirada entre els clients-, però calculava que la factura global pot arribar a triplicar-se.

Boadas de Quintana va concretar que «el gruix dels perjudicis» causats per l'onada de pànic van ser els sopars que no es van pagar. I va afegir que el trencament de vaixelles i mobiliari dels restaurants serà una part petita. Finalment, va manifestar que també es pot concretar el lucre cessant que van perdre els establiments de restauració ja que, si l'incident es va produir sobre les deu de la nit, hi havia locals que encara podien oferir un altre servei.

L'objectiu és reclamar els diners perduts a les monitores -i subsidiàriament a l'empresa que les tenia contractades-, de manera que va fer una crida als establiments a adreçar-se a la Fecasarm o a l'Associació d'Hoteleria, Restauració i Oci de Castell-Platja d'Aro i S'Agaró per reclamar els diners de manera conjunta. En aquest sentit, l'Ajuntament va comunicar que també facilitaran la presentació de reclamacions civils.

Ahir, el govern (CDC i PSC) va convocar tots els regidors de l'Ajuntament per explicar-los com es van desenvolupar els fets de la nit de dimarts i la reacció de les autoritats i els cossos policials, va explicar el regidor Josep Maria Solé. L'edil va afegir que, malgrat el que informaven certs mitjans, ahir a la tarda ni l'operador turístic ni les monitores -les cinc que estan investigades per un presumpte desordre públic, i que ja havien abandonat el càmping on s'allotjaven, no la resta del grup, que hi seguia- s'havien dirigit a l'Ajuntament per disculpar-se.

L'Ajuntament i la Fecasarm estan pendents que el jutjat d'instrucció que porta el cas determini si hi ha motius per acusar penalment les cinc monitores o, al contrari, arxiva la causa. Boadas de Quintana va insistir que «fets com aquests no poden quedar impunes, alhora que ha de servir com a mesura dissuassòria per si algú pensa repetir-ho». Fecasarm esperarà que es pronunciï tant el jutjat d'instrucció com el fiscal per determinar si insisteix en la via penal. El secretari general va explicar que la responsabilitat civil es pot demanar tant si s'acusa les joves de desordre públic, com si aquest procés queda arxivat.