L'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais (ERC), va dictar ahir un ban en què comunicava a la població que l'aigua de la xarxa pública «no és apta ni per beure ni per cuinar». El motiu és que l'aigua es troba contaminada per excés de dos herbicides, el Diuron i el Terbutilazina, que s'utilitzen per controlar les herbes no desitjabes en els conreus. D'acord amb la mostra analitzada per la concessionària del servei, Sorea, s'ha detectat una concentració de Diuron de 0,19 micrograms per litre, mentre que la de Terbutilazina ha estat de 0,53 micograms per litre. Segons el ban, aquestes concentracions estan per sobre les que permet la normativa espanyola (però per sota de l'Organització Mundial de la Salut en el cas de la Terbutilazina, que estableix un valor màxim de 7 micrograms per litre, informa el ban).

L'alcalde va exposar que ahir van rebre la comunicació de Sorea d'aquesta analítica, el segon control després que un primer ja donés valors d'excés de presència d'herbicides. Sais va precisar que, en aquesta segona analítica, els valors de concentració havien disminuït. El ban de l'alcalde informa que l'aigua sí que es pot seguir utilitzant «per dutxar-se, rentar la roba, rentar els estris de cuina, regar les plantes o altres usos sense risc per a la salut».

El comunicat de l'alcalde de la Bisbal afegeix que les administracions faran «controls continus que permetran valorar les mesures correctores aplicades» amb l'objectiu de restablir «al més aviat possible les condicions aptes per al consum».

Finalment, Lluís Sais recomana a la població de la Bisbal «un consum moderat de l'aigua de la xarxa, i evitar-ne el malbarament» ja que apunta que un dels motius que pot provocar que hi hagi aquesta concentració excessiva dels dos herbicides seria «els baixos nivells dels pous».