La solució al problema de l'aigua a la Bisbal d'Empordà -i per tant, també a Forallac- no serà imminent. Ho va posar de manifest ahir l'hidrogeòleg assessor de la Junta d'usuaris d'Aigües del Baix Ter, Jordi Montaner -«és qüestió de setmanes»-, i l'alcalde Lluís Sais, quan va concretar que les possibles solucions -incrementar l'aportació d'aigua de la planta de Fontanilles cap a la Bisbal o fer pous nous- requereixen d'estudis previs. La regidora d'Acció Social, Maite Bravo, va anunciar en la sessió informativa que va tenir lloc ahir sobre la contaminació dels pous que treballen perquè l'Agència Catalana de l'Aigua porti aigua apta per a beure per a la població en camions cisterna. Avui, va afegir, Càritas repartirà 90 garrafes de vuit litres d'aigua cadascuna per les famílies amb menys recursos.

A la sessió informativa sobre la contaminació de l'aigua per excés de dos herbicides també hi van assistir representants de l'Agència de Salut Pública -Lluís Aragonès- i de l'empresa concessionària del servei, Sorea -Andreu Masferrer i Dani Palomar-. Ni l'Agència Catalana de l'Aigua ni el Departament d'Agricultura hi van enviar cap representant, al·legant que no disposaven en aquest moment de personal qualificat per aquesta tasca. El públic, davant el fet que porten des de dijous passat amb l'aigua de l'aixeta vetada per beure i cuinar, va mostrar la seva crispació a la majoria dels ponents.

El representat de l'Agència de Salut va exposar que la normativa de la Unió Europa no tolera superar els 0,1 micrograms per litre d'herbicides a l'aigua perquè «són substàncies que no hi haurien de ser», però que no té res a veure amb l'afectació a la salut. Les concentracions detectades a la Bisbal de Diuron (0,19 micrograms per litre) i Terbutilazina (0,53 micrograms per litre) no representen cap risc per la salut, va afirmar, ja que a d'altres països, com els Estats Units o Canadà, on el límit sí s'estableix pel perill que representen, se situen a 7 i 20 micrograms per litre (sense precisar a quin herbicide dels dos correspon cada valor).

Montaner va exposar que el fet que l'aqüífer del Daró sigui superfical, i per tant més vulnerable, i la sequera han ajudat a incrementar els nivells dels herbicides, els quals s'atribuiria a l'agricultura, o també a pintura de piscines -va afegir el regidor Josep Maria Castells-. Va explicar que estan fent proves de bombeig a Fontanilles per veure si és possible dur més aigua cap a la Bisbal i Forallac -«ens hem d'assegurar que aquest increment no provoqui després problemes als pous de Fontanilles»- i barrejar-la amb la dels pous contaminats per reduir la concentració dels herbicidis. Si no és factible, s'haurà de fer pous nous. També va informar que una altra possible solució seria posar filtres de carbó actiu a la planta potabilitzadora. Pels representants de Sorea, la millor opció és incrementar l'aportació d'aigua des de Fontanilles.

L'alcalde va apostar per «la solució més ràpida possible», però que igualment se n'haurà de buscar una de definitiva, després que ha quedat comprovat que l'ETAP de Fontanilles no ha estat la solució als problemes d'aigua de la ciutat com tothom es pensava el 2007, quan es va executar per acabar amb els nitrats. Sais també va anunciar que l'Ajuntament bonificarà el rebut de l'aigua -no Sorea, va precisar- ja que no es pot utilitzar per beure ni cuinar, alhora que també es tindrà en compte que els veïns han hagut de recórrer a aigua embotellada, més cara que la de l'aixeta. També va aixecar indignació al públic que Sorea només faci quatre analítiques completes (les que detecten els herbicides) a l'any -hi ha controls setmanals, però no analitzen tots els components-. El tècnic va escudar-se en la normativa vigent -n'exigeix quatre a l'any- i que ara, amb Salut, faran dues analítiques setmanals en què s'hi inclouran els herbicides.

L'Ajuntament va rebre el 22 de juliol l'analítica dels pous que marcava valors alts dels dos herbicides. Aleshores, es va fer una analítica en l'aigua de l'aixeta com estableix Salut, que va conèixer els resultats, també positius, el 3 d'agost. L'endemà es va notificar als ajuntaments, que van dictar els bans anunciant que l'aigua de l'aixeta no era apta per beure ni cuinar.