Una de les noves llacunes de la Pletera, a l'Estartit, va repoblar-se ahir al matí amb mig miler de fartets, un peix endèmic de la península Ibèrica que es troba en greu perill d´extinció. Precisament, a les maresmes de la Pletera es conserva una de les poblacions més ben constituïdes de l´Estat, tot i que també es troba en un estat molt fràgil. El projecte Life Pletera que s'està desenvolupant en aquest àmbit està creant noves llacunes que seran aptes per establir-hi nous nuclis de fartet i ajudar a millorar-ne la seva supervivència a llarg termini.

L'operatiu d'alliberament dels exemplars va estar coordinat pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i va comptar amb l'assessorament del biòleg Quim Pou, de l'empresa Sorelló, especialitzada en estudis al medi aquàtic. També hi van participar un alumne en pràctiques de la Universitat de Vic i tres estudiants de la Universitat de Cardiff, que estan realitzant pràctiques al parc.

Els exemplars amb què s'ha realitzat el repoblament s'han extret de la bassa del Pi, una petita llacuna propera que ja existia abans del Life Pletera. En un recent mostreig de seguiment de la població de fartet en aquesta bassa, els tècnics van constatar que hi havia una comunitat molt nombrosa, amb una densitat més gran a l'habitual, i van valorar la conveniència de traspassar-ne una part. A més, la manca de pluges està fent que la bassa del Pi es vagi dessecant i baixi la concentració d'oxigen, fet que genera un excés de competència entre els peixos, per bé que és una situació normal en aquest tipus d'ecosistemes. No obstant això, es va considerar oportú aprofitar aquesta comunitat per generar un nou nucli de població a una de les noves llacunes.